Ντ’ Αλέμα: Είναι ντροπή το πάγωμα της ελάφρυνσης του χρέους

“Θαρραλέα” η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας

“Η απόφαση για πάγωμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι ντροπή”, δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, πρώην γραμματέας των Δημοκρατικών της Αριστεράς και πρώην επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Μάσιμο Ντ΄Αλέμα.

“Θέλω να ελπίζω ότι και η ιταλική κυβέρνηση θα θελήσει να λάβει σαφείς αποστάσεις από τη θέση αυτή του Εurogroup, διότι ο Αλέξης Τσίπρας αναδιανέμει χρήματα που προέκυψαν από το πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι πόροι, δηλαδή, που δεν αυξάνουν το χρέος, και πιστεύω ότι η κοινωνική πραγματικότητα της Ελλάδας και η κατάσταση φτώχειας στην οποία ζουν τόσοι Έλληνες συνταξιούχοι, πρέπει να θεωρηθούν από την Ευρώπη ως πρόβλημα που επιβάλλεται να αντιμετωπισθεί με ουσιαστικό τρόπο. Το λογιστικό αυτό πνεύμα που επιδεικνύουν ορισμένοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί είναι, τελικά, ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι πολίτες εμπιστεύονται όλο και λιγότερο την Ευρώπη”, υπογραμμίζει.

Χαρακτηρίζει εξάλλου “θαρραλέα” την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και επισημαίνει πως η Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, πληρώνουν τις συνέπειες της απουσίας ενός ισχυρού ευρωπαϊκού προγράμματος για την ανάπτυξη.

Από τα κύρια στελέχη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και επικεφαλής του ιδρύματος πολιτικής έρευνας του κόμματος, ο Ντ΄Αλέμα τάσσεται υπέρ της συνεργασίας των Σοσιαλιστών με δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και των Πράσινων, με στόχο τη δημιουργία μιας εναλλακτικής πολιτικής πλατφόρμας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εύχεται, δε, να μπορέσει να εμβαθύνει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τη συζήτηση σχετικά με την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη.

Ερωτηθείς για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, σημειώνει: “Όταν ένας οφειλέτης δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα χρέη του, συνήθως οι τράπεζες το αναδιαρθρώνουν, το επαναδιαπραγματεύονται. Και αυτό, διότι ο θάνατος του οφειλέτη δεν συμφέρει τις τράπεζες. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, για ποιο λόγο το κριτήριο αυτό να μην μπορεί να εφαρμοσθεί και για την Ελλάδα, με μια λογική αναδιάρθρωση του χρέους. Ίσως με μια μετατροπή του σε ομόλογα με ιδιαίτερα μακρινή ημερομηνία λήξης, αν και δεν θέλω να μπω σε τεχνικής φύσης υποθέσεις. Ο στόχος είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα να προωθήσει μια πολιτική ανάπτυξης και καταπολέμησης της φτώχειας, ώστε να μπορέσει να πληρώσει -μακροπρόθεσμα- και τα χρέη της. Ο θάνατος του οφειλέτη -επαναλαμβάνω- δεν έχει, ποτέ, κανένα όφελος για τον πιστωτή”.