Θεοχάρης: Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς το καινούργιο

Πώς παρουσίασε τη νέα του πολιτική κίνηση "Δημοκρατική Ευθύνη" ο ανεξάρτητος βουλευτής

Για μια νέα πολιτική κίνηση, με στόχο να προκύψει ένα κόμμα “χωρίς άρρωστους μηχανισμούς, χωρίς υποχρεώσεις στα συμφέροντα, χωρίς υποχρεώσεις στο «ένδοξο» παρελθόν, χωρίς φόβο για ρήξεις, χωρίς βαρωνίες, οικογενειοκρατίες, εξουσιολατρεία ή ιδεοληψίες”, έκανε λόγο ο Χάρης Θεοχάρης στην ομιλία του στην συνέντευξη Τύπου της “Δημοκρατικής Ευθύνης”.

“Μας λένε: Η χώρα δε χρειάζεται ένα νέο κόμμα τώρα. Εμείς λέμε: Η χώρα δε μπορεί να προχωρήσει χωρίς το καινούργιο.

Μας λένε: Δεν πρέπει να διασπάσετε το μέτωπο. Εμείς λέμε: Είμαστε βαθιά ενωτικοί- Είμαστε βαθιά ανανεωτικοί.

Ενότητα χωρίς ανανέωση δε δίνει καμία λύση. Η ένωση για να φύγει η λαίλαπα των «άλλων», οδηγεί μόνο στον Εθνικό διχασμό.

Μας λένε: Και τι διαφορετικό μπορείτε εσείς να πείτε; Δεν είναι όλα αποφασισμένα από τους ξένους; Εμείς λέμε: Η διαφορετικότητα σήμερα είναι συνάρτηση της τόλμης”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χάρης Θεοχάρης.

Υποστήριξε ακόμα:

“Τολμάμε να πούμε πως η διαφθορά ξεκινάει από εμάς τους πολιτικούς και πάντα από ψηλά. Πως καταπολεμείται μόνο από μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Πως δικαιοσύνη που χειραγωγείται, είναι και διεφθαρμένη και αναποτελεσματική.

Τολμάμε να προτείνουμε τη σμίκρυνση του βασιλείου των πολιτικών σε ένα επιτελικό κράτος των 5000 υπαλλήλων. Τολμάμε να βάλουμε τέρμα στα ρουσφέτια.

Τολμάμε να πούμε στον ιδιώτη πως θα μειωθούν με κάθε εξοικονόμηση, οι φόροι. Όμως αναγνωρίζουμε τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια. Ως τότε, μείωση της γραφειοκρατίας και βελτίωση των υπηρεσιών και των παροχών.

Τολμάμε να πούμε στο δημόσιο υπάλληλο πως δεν αντέχει η κοινωνία να τον πληρώνει χωρίς να παράγει. Όμως, δε θα απολύσουμε κανέναν που αναγνωρίζει πως η υπηρεσία του υπάρχει χάριν των πολιτών. .Κυρίως όμως, πως δεν είναι δουλειά των πολιτικών να απολύουν ή να προσλαμβάνουν γιατί θα το κάνουν πάντα με κομματικά κριτήρια.

Τολμάμε να διαλύσουμε το ψευτοδίλημμα των ιδιωτικοποιήσεων ή κρατικοποιήσεων.

Προτείνουμε Δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο, με ιδιωτική όμως διαχείριση, και με το μέρισμα να μειώσουμε φόρους και να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος.

Τολμάμε να μιλήσουμε για τις ευθύνες του αδιάφορου κατεστημένου, τις ευθύνες των άβουλων Ευρωπαίων.

Τολμάμε να ζητήσουμε από τον κόσμο να ακούσει νέα παιδιά, νέες φωνές και να ανοίξει το μυαλό και την καρδιά του για να τις αγκαλιάσει. Όλοι έχουν κάτι να πουν, έχουν διάθεση πραγματικής προσφοράς.

Τολμάμε να καλέσουμε τα νέα παιδιά να έρθουν κοντά μας”.

“Η Δημοκρατική Ευθύνη ξεκίνησε από τη γνήσια ανησυχία πολλών ανθρώπων σαν εμάς εδώ. Πολλών που πάντοτε είχαν πολιτικές ανησυχίες και παρακολουθούσαν ή συμμετείχαν με ενδιαφέρον τα κοινά πράγματα, αλλά ποτέ με τρόπο επαγγελματικό. Είναι όλοι γνωστοί στους χώρους εργασίας τους, αλλά όχι αυτό που θα λέγαμε 'επώνυμοι ανά το πανελλήνιο'”, δήλωσε ο Θωμάς Παπαλιάγκας, δικηγόρος από τη Λάρισα, στην έναρξη της παρουσίασης της Δημοκρατικής Ευθύνης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού λέγοντας ότι “είναι αδύνατον να χαράξει πολιτική για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα το κατεστημένο που την έφερε ως εδώ”.

Σε σχέση με την διάρθρωση της Δημοκρατικής Ευθύνης διευκρίνισε ότι “δεν έχει ιδιοκτήτες και ως εκ τούτου δεν θα έχει στο μέλλον ούτε και κληρονόμους” και προσέθεσε ότι “η ιδρυτική συνδιάσκεψη θα αποφασίσει για όλα. Για την ανάληψη ευθυνών και όχι αξιωμάτων. Διακονημάτων και όχι θέσεων. Η προτεινόμενη δομή του υπό ίδρυση κόμματος εγγυάται τον ανοικτό και δημοκρατικό χαρακτήρα του. Η δομή του απέχει από τα αρχηγοκεντρικά κόμματα, που αντιμετωπίζονται ως ιδιοκτησίες και έχει πολλά στοιχεία από τα πραγματικώς ανοιχτά γερμανικό και γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Έτσι, το συνέδριο θα εκλέξει άλλον πρόεδρο και άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό”.

Ο οικονομολόγος και οικονομικός αναλυτής Δημήτρης Γκίοκας αναφέρθηκε στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων τα 7 χρόνια της κρίσης τονίζοντας ότι “αποδείχθηκαν τελείως ανίκανες να διαχειριστούν την κατάσταση” και προσέθεσε ότι “στο κομμάτι των δαπανών, επέβαλαν οριζόντιες, τυφλές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά δεν τόλμησαν να αγγίξουν τις σπατάλες του κράτους και των κομματικών τους φίλων”.

Στη συνέχεια παρουσίασε τις κατευθύνσεις οικονομικής και φορολογικής πολιτικής της Δημοκρατικής Ευθύνης που συνοψίζονται στα εξής: 1) ενοποίηση/συγχώνευση των κατακερματισμένων δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, 2) διασύνδεση των διαφόρων ηλεκτρονικών συστημάτων του δημοσίου, 3) Ενιαίο φορολογικό συντελεστή 20% παντού: i) στα κέρδη των επιχειρήσεων, ii) στο εισόδημα των φυσικών προσώπων και iii) στον ΦΠΑ (με ελάχιστες εξαιρέσεις, πχ. στον τουρισμό). Αναφέρθηκε τέλος σε συγκεκριμένα αναπτυξιακά κίνητρα και προτάσεις σταδιακής προσαρμογής του ΕΝΦΙΑ.

Στον πολύπαθο χώρο της υγείας επικεντρώθηκε ο 37χρονος επιχειρηματίας από την Πάτρα Ανδρέας Τζουραμάνης. Παρουσίασε επίσης προτάσεις και τομές που στοχεύουν στη δημιουργία ενός σοβαρού συστήματος υγείας στην υπηρεσία των ασθενών και της κοινωνίας. Συγκεκριμένα υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού της πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε δύο επίπεδα α) στην οργάνωση εθνικού δικτύου οικογενειακών και προσωπικών ιατρών και β) στην οργάνωση του χώρου των διαγνωστικών Ιατρικών Υπηρεσιών. Σημείωσε επίσης την ανάγκη ολοκλήρωσης του ΕΟΠΥΥ σε έναν σύγχρονο οργανισμό που θα “αγοράζει” υπηρεσίες υγείας από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με βάση την ποιότητα και το κόστος.

Τις αγωνίες των νέων ανθρώπων κατέγραψε η Μαρία Ηλιοπούλου όπως τις βιώνει στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά όπου ζει. “Στρατιές ανέργων, από τα υψηλότερα ποσοστά της χώρας. Ουρές, στη διανομή δωρεάν τροφίμων. Πρόσφυγες, ακόμα, σε σκηνές άναρχα αραδιασμένες. Ταυτόχρονα, καταγράφεται στην περιοχή μας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά της Χρυσής Αυγής”, είπε και προσέθεσε: “με αυτή την αγωνία για το παρόν και το μέλλον το δικό μας, των συγγενών και των φίλων μας, συναντηθήκαμε μια ομάδα ανθρώπων – νεότερων αλλά και εμπειρότερων με στόχο να προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε τις πρακτικές που μας οδήγησαν ως εδώ”.

Κλείνοντας κατέθεσε ως παράδειγμα την πρόταση για έναν ορθολογικό φόρο ακίνητης περιουσίας ως πρόσθετο σοβαρό πόρο για την αυτοδιοίκηση ώστε να αξιοποιήσει τις υπαρκτές δυνατότητες της τοπικής ανάπτυξης.

Ο Γεν. Γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοζάνης Γιάννης Μητλιάγκας, μίλησε από τη σκοπιά του μέσου επιχειρηματία και του μέσου πολίτη της υπαίθρου ο οποίος, όπως είπε, “αγωνίζεται κόντρα στη γραφειοκρατία και την έλλειψη ρευστότητας, με όπλο τις γνώσεις του, το μεράκι του και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή”, και συνέχισε λέγοντας ότι “πρέπει να φτιάξουμε και να υπηρετήσουμε αυτή τη χώρα που διαλύσαμε με τα λάθη μας”. Υπογράμμισε επιπλέον, την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας μεσαίας τάξης που όπως είπε θα φτιαχτεί από “τα στέρεα υλικά της υγιούς επιχειρηματικής πρωτοβουλίας”. Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε, χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή των πολιτών αλλά και των φορέων της Περιφέρειας στο σχεδιασμό και στη χάραξη κάθετων αναπτυξιακών πολιτικών καθώς και η καθοδήγηση, κατάρτιση και εκπαίδευση των ανθρώπων που θέλουν να παραμείνουν στον τόπο τους ή αποφάσισαν να γυρίσουν στην περιφέρεια αναζητώντας μια πιο ποιοτική ζωή.