Βαρουφάκης: Ντρέπομαι για τους Αυστριακούς που είναι κατά των προσφύγων

Ανησυχίες για την άνοδο του εθνικισμού στην Ελλάδα και την Αυστρία εκφράζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών

Έντονη κριτική στην πολιτική της Αυστρίας στο θέμα του ασύλου άσκησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη: "Ντρέπομαι για τις εξελίξεις στην Αυστρία".

Ο πρώην υπουργός πρόσθεσε ότι ντρέπεται και για τους Αυστριακούς, οι οποίοι τάσσονται εναντίον των προσφύγων και υποστηρίζουν την αποστολή αυστριακού στρατού στα σύνορα της ΠΓΔΜ.

Ταυτόχρονα, ο Γ. Βαρουφάκης εξέφρασε ανησυχίες για την άνοδο του εθνικισμού στην Ελλάδα, όπως επίσης και στην Αυστρία, επισημαίνοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι της λείπει η ολοκλήρωση. "Μετά την κατάρρευση του 2008 τα ευρωπαϊκά κράτη άρχισαν μεταξύ τους να δείχνουν με το δάκτυλο το ένα το άλλο. Πρέπει να αρχίσουμε να ξανασκεφτόμαστε τη σημασία της δημοκρατίας", επεσήμανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Δριμεία κριτική στην αυστριακή προσφυγική πολιτική άσκησε στην ίδια συνέντευξη Τύπου και ο Έριχ Φένινγκερ, ο διευθυντής της Volkshilfe, μίας από τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Αυστρία, στην οποία συμμετέχει ενεργά η σύζυγος του Αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου Χάιντς Φίσερ, Μάργκιτ.

Σύμφωνα με τον Έριχ Φένινγκερ, οι προερχόμενοι από το συγκυβερνών -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα υπουργοί Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, και η (ήδη απελθούσα) Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για το κλείσιμο των συνόρων στην ΠΓΔΜ, κάτι που προκαλεί τη μεγάλη δυστυχία των προσφύγων εκεί.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, στην Ειδομένη βρίσκεται το "σημείο αποκρυστάλλωσης" της αποτυχίας της Ευρώπης, και ιδιαίτερα ένας Αυστριακός που θα βρεθεί εκεί αισθάνεται υπεύθυνος για αυτή την εξέλιξη.