Ο Βαρουφάκης παρουσίασε το… μυστηριώδες κίνημα Diem25

Το πανευρωπαϊκό του κίνημα Diem25 (Democracy in Europe Movement 2025 – Κίνημα Δημοκρατίας στην Ευρώπη το 2025) παρουσίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό θέατρο Volksbühne του Βερολίνου.

“Επιλέξαμε το Βερολίνο ακριβώς επειδή τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σε μία προοδευτική κατεύθυνση χωρίς την πλήρη συμμετοχή της Γερμανίας στις ευρωπαϊκές μας προσπάθειες”, τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραλλήλισε τη σημερινή Ευρώπη με την Ευρώπη του μεσοπολέμου, επισημαίνοντας πως η Γηραιά Ήπειρος έχει παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο κακών πολιτικών και ελέγχεται από “απολυταρχικούς τεχνοκράτες”.

Απηύθυνε επιπλέον έκκληση για ισχυρότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, απαιτώντας παράλληλα ανεξαρτησία για κάθε κράτος-μέλος, και ξεκαθάρισε πως το νέο του κίνημα θα ήταν κατά κύριο λόγο ένα φόρουμ διακίνησης ιδεών. Δεν διευκρίνισε αν ελπίζει το κίνημα αυτό να μετατραπεί σε κόμμα και να συμμετάσχει σε εκλογές.

Στο μανιφέστο του Diem25 αναφέρεται ότι στοχεύει σε “μία πλήρως δημοκρατική, λειτουργική Ευρώπη ως το 2025”, ενώ στην ιστοσελίδα του έχουν εκφράσει μέχρι τώρα την υποστήριξή τους περί τους 2.800 ανθρώπους, μεταξύ αυτών ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Brian Eno, o φιλόσοφος Slavoj Zizek και ο ιδρυτής των WikiLeaks Julian Assange.