Έλληνας πολιτικός αποκάλεσε τον Βαρουφάκη… playboy

O πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μίλησε στο περιοδικό People, για το μέλλον της ΕΡΤ, τον πατέρα του Αλέξη Τσίπρα, Παύλο, με τον οποίο δούλευαν μαζί στο παρελθόν, αλλά και τον Γιάννη Βαρουφάκη.

Για το μέλλον της ΕΡΤ

Το 2012 ο Βασίλης Λεβέντης είχε προβλέψει ακόμα και το κλείσιμο της ΕΡΤ.

«Έβλεπα την ασυδοσία και είχα πληροφορηθεί πως στο λογιστήριο της ΕΡΤ γίνονταν απάτες με πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Μια μέρα που είχα πάει καλεσμένος σε μια εκπομπή, τους είπα πως, αφού δεν κάνουν αυτοκάθαρση, δεν επιθυμούν να βελτιωθεί η κατάσταση και είναι πάντα εργαλεία της εκάστοτε κυβέρνησης, θα φτάσουν σε ένα σημείο που οι ίδιοι που τους διόρισαν θα τους πάρουν το κεφάλι, κάτι που έγινε μετά από λίγους μήνες».

Ως προς την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, μια από τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βασίλης Λεβέντης είναι σαφής.

«Είναι κάτι το νοσηρό. Διόρισαν πάλι τους ίδιους και η ΕΡΤ είναι για μια ακόμα φορά προσκείμενη στην κυβέρνηση. Δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Έχουν μάθει να είναι κομματόσκυλα και να μη δουλεύουν. Μελλοντικά, θεωρώ πως η ΕΡΤ θα κλείσει και πάλι».

Τελικά, υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει όλα αυτά τα γεγονότα;

«Πρέπει να ποινικοποιηθεί το ρουσφέτι. Όποιος μεσολαβεί να χάνει την ιδιότητα του βουλευτή και οι διορισμοί να γίνονται μόνο από γραφεία ευρέσεως εργασίας με μόρια μέσα από υπολογιστή. Δεν σου κρύβω πως έχουν έρθει πολλές φορές να μου ζητήσουν ρουσφέτι. Κι αυτό συμβαίνει διότι οι άνθρωποι αλλοτριώνονται. Δεν είναι λύση το ρουσφέτι. Ούτε είναι λύση να γίνεται ένας συνωστισμός από άνεργους στα πολιτικά γραφεία. Τους εμπαίζουν και τους κοροϊδεύουν. Αν δεν υπήρχε το ρουσφέτι, από το 1990 θα είχα πάρει ένα ποσοστό της τάξης του 10%».

Για τον Γιάννη Βαρουφάκη

Τους τελευταίους πέντε μήνες, είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία του τόπου που ένας υπουργός απασχόλησε τόσο πολύ τα media όσο ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης, είτε αυτό είχε να κάνει με το ένα "ν" στο μικρό του όνομα, είτε στον τρόπο που ντύνεται, αλλά και στη suigeneris προσωπικότητά του.

«Θεωρώ πως δεν θα έπρεπε να εμφανίζεται με αυτά τα εξεζητημένα ρούχα, ούτε και να δίνει διαρκώς συνεντεύξεις άνευ ουσίας. Τη μια μέρα έλεγε πως δεν θα κλείσουν οι τράπεζες και μετά από δυο μέρες έκλεισαν. Αν ο Βαρουφάκης ήταν σε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, θα είχε σοβαρότητα και θα είχε φέρει ένα αποτέλεσμα. Τώρα έγινε playboy».

Για τον πατέρα του Αλέξη Τσίπρα, Παύλο

Με τον Αλέξη Τσίπρα δεν έτυχε να γνωριστούν, αλλά στο παρελθόν συνεργάστηκε με τον πατέρα του.

«Όταν πρωτοβγήκα από το Πολυτεχνείο, δούλεψα μαζί του ως μηχανικός για έξι-επτά μήνες. Ο Παύλος Τσίπρας ήταν χαριτωμένος άνθρωπος. Έκανε πλάκες και αστεία. Την περίοδο της Χούντας, η εταιρεία του, ΣΚΑΠΑΝΕΑΣ ΑΤΕ, συνεργάστηκε με τον Παττακό. Τότε, όσοι ήταν εργολάβοι ή έπρεπε να κλείσουν την επιχείρησή τους ή έπρεπε να είναι έξω από το γραφείο του Παττακού για να παίρνουν δουλειές».

Τα προγνωστικά του για τις επόμενες εκλογές

«Αυτό που συμβουλεύω τον ελληνικό λαό είναι η ειλικρίνεια και η τόλμη να ψηφίσει κάτι διαφορετικό. Προσωπικά, περιμένω υπομονετικά στο ραντεβού με τη νεολαία εδώ και 25 χρόνια. Οι μεγαλύτεροι αλλάζουν πιο δύσκολα απόψεις, συνεπώς ελπίζω στους νέους. Εξάλλου και το 2% που πήρα στις εκλογές του Ιανουαρίου ήταν ψήφοι της νεολαίας. Στο παρελθόν, οι δημοσκοπήσεις δεν μας είχαν μέσα. Τώρα μας δίνουν 2,7-3,1%».

Παρότι η πολιτική του ανάλυση σε βάθος χρόνου έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα εύστοχη, τα κανάλια, ειδικά στο παρελθόν, δεν τον καλούσαν. Μετά τις εκλογές, τα πράγματα άλλαξαν;

«Λίγο, αλλά η μεγάλη αλλαγή θα γίνει στις επόμενες εκλογές, στις οποίες πιστεύω πως η Ένωση Κεντρώων θα πάρει ένα 5-6%. Θεωρώ πως λίαν συντόμως θα κερδίσω την κοινή αποδοχή και αυτό είναι κάτι που με ηρεμεί. Θα συνεχίσω μαζί με το λαό εναντίον του διεφθαρμένου συστήματος» δηλώνει.

Στο παρελθόν παραδέχεται πως έκανε επικοινωνιακά λάθη, βγάζοντας στον αέρα τηλεθεατές που έβριζαν τόσο εκείνον όσο και το κόμμα.

«Πίστευα πως ο κόσμος πρέπει να έχει μικρόφωνο, το τόλμησα και το πλήρωσα» λέει.

Τι μέτρα θα έπαιρνε ο ίδιος σήμερα αν ήταν στην κυβέρνηση; Επισημαίνει πως θα έπαιρνε δραστικά μέτρα, προκειμένου να επέλθει μια συμφωνία.

«Η Ένωση Κεντρώων είναι υπέρ του τρίτου δρόμου: Όχι δανεικά και μνημόνια, αλλά πάταξη των παθογενειών. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν χιλιάδες αργόμισθοι σε ΔΕΚΟ και δήμους, 1.500 υπάλληλοι στη Βουλή, αλλά και 319.000 συμπολίτες μας που παίρνουν από τρεις συντάξεις ο καθένας. Αυτά πρέπει να καταργηθούν».