Στο εδώλιο 32 κατηγορούμενοι για τις μίζες στα γερμανικά υποβρύχια

Η πολύκροτη υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων για την προμήθεια των οποίων φέρεται ότι διακινήθηκαν μίζες εκατομμυρίων ευρώ, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, πήρε το δρόμο για το ακροατήριο.

Το Συμβούλιο Εφετών, με βούλευμα του, “έδειξε” το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σε 32 άτομα, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί και γνωστοί επιχειρηματίες, οι οποίοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν για κατηγορίες που αφορούν πράξεις δωροδοκίας, δωροληψίας, απιστίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Μάλιστα, οι κατηγορίες σε κάποιες περιπτώσεις αποδίδονται σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι κατηγορούμενοι φέρονται να εμπλέκονται σε διακίνηση και απόκρυψη “μίζας” που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, τα παράνομα χρήματα για την προμήθεια των όπλων από τις επίμαχες συμβάσεις του υπουργείου Άμυνας με την γερμανική HDW-Ferrostaal κινήθηκαν κυρίως μέσω δύο εταιρειών.

Οι Εφέτες αποφάσισαν να μην παραπεμφθούν σε δίκη η σύζυγος του πρώην εμπόρου όπλων Π. Ευσταθίου, καθώς και οι Γ. Αγουρίδης, Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Κάμαρης, για τους οποίους αποφαίνονται ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την στοιχειοθέτηση των κατηγοριών που τους έχουν απαγγελθεί.

Ποιοι παραπέμπονται

Μεταξύ των κατηγορουμένων που παραπέμπονται είναι ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ματαντός, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Κάντας, τα τραπεζικά στελέχη Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ και Φάνης Λυγινός, ο έμπορος όπλων Παναγιώτης Ευσταθίου, ο νομικός Σπύρος Μεταξάς, οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννης Μπέλτσιος και Παύλος Νικολαΐδης, ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ, ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός, ο άλλοτε συνεργάτης του Μ. Ματαντού Αντώνης Χάγιας, καθώς και ο Γιώργος Νικολάου.

Το βούλευμα διατάσσει την παραμονή στην φυλακή του άλλοτε στελέχους του Υπουργείου Άμυνας Αντώνη Κάντα, ο οποίος έχει συμπληρώσει το πρώτο δωδεκάμηνο προσωρινής κράτησης. Αντίθετα, διατάσσεται η άρση της προσωρινής κράτησης του Γιάννη Μπέλτσιου με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 500 χιλιάδων ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε Αστυνομικό τμήμα. Τέλος, οι Εφέτες με το βούλευμα τους αποδέχονται το αίτημα του Σωτήρη Εμμανουήλ για μείωση από τα 2 εκατομμύρια στις 500 χιλιάδες της χρηματικής εγγύησης που του έχει επιβληθεί για την αποφυλάκιση του.