Δε θέλει να καταθέσει ο Διώτης στο Ειδικό Δικαστήριο

Αίτημα για να μην καταθέσει ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου υπέβαλε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Δίωτης, επικαλούμενος το γεγονός ότι είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ σε ποινικό δικαστήριο.

"Αντιμετωπίζω την ίδια κατηγορία για τους χειρισμούς μου για το ίδιο αντικείμενο," είπε ο κ. Διώτης, και συμπλήρωσε: "Έχω καταγράψει τους λογους για τους οποίους κωλύομαι να καταθέσω, αλλά και την νομολογία που στηρίζει αυτή την άποψη. Έχω παραπεμφθεί για τετελεσμένη απιστία και για το στάδιο της προκαταρκτικής εξετάστηκα ως ύποπτος για νόθευση και υπεξαγωγή εγγράφου".

Η εισαγγελέας, που ήταν και εκείνη που εισηγήθηκε την εξέταση του, επέμεινε στη θέση της τονίζοντας: "Η πράξη ειναι σε άλλο χρόνο. Δεν ειναι για τα ίδια πρόσωπα".

Διώτης: Η δίκη που με αφορά για τεχνικό λόγο (λογω ειδικής δωσιδικίας) γίνεται σε άλλο δικαστήριο, διαφορετικά θα ήμουν συγκατηγορουμενος. Άρα δεν θα μπορούσα να έχω ταυτόχρονα την ιδιότητα του μάρτυρα και του κατηγορούμενου. Υπάρχει σύγκρουση με τα δικαιώματα μου ως κατηγορούμενου και της στέρησης μου στο δικαίωμα μια δίκαιης δικής. Αν σήμερα αρνηθώ να απαντήσω θα υποβόσκει μια αίσθηση ενοχής.

Πρόεδρος: Ειναι δυσχερής η θέση σας.

Διώτης: Η δικη αυτή θα εχει ολοκληρωθεί και θα μπορεί να γίνει χρήση του υλικού της στο δικό μου δικαστήριο...
Γι' αυτό ζητώ να μην καταθέσω.

Εισαγγελέας: Δεν θα μπορούσε να ειναι συγκατηγορούμενος, γιατί είναι άλλο το αδίκημα. Δεν υπάρχει συνάφεια, απλά πηγάζουν από τα ίδια πραγματικά περιστατικά.

Η υπεράσπιση , πάντως, είπε πως θα επιθυμούσε να εξεταστεί ο κ. Διώτης, αλλά "οφείλουμε να πούμε ότι μάλλον έχει δίκιο. Εάν εξεταστεί ως μάρτυρας θα έρθει σε δυσχερή θέση".

Σε λίγο αναμένεται να αποφασίσει το δικαστήριο.