Κ. Τσάτσος: Ο εκλεκτός… Πρόεδρος του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Προσωπική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Tον προσωρινό πρώτο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μιχαήλ Στασινόπουλο, θα διαδεχόταν ένα νέο πρόσωπο. Το καλοκαίρι του 1975.

Η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κατέθεσε την πρότασή της κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της. Ο Καραμανλής υπέδειξε τον ακαδημαϊκό και πολιτικό και στενό του συνεργάτη, Κωνσταντίνο Τσάτσο, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε διατελέσει υπουργός σε όλες τις κυβερνήσεις της ΕΡΕ.

Στο πρόσωπό του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έβλεπε τότε έναν άνθρωπο, ο οποίος συγκεντρώνε, όπως έλεγε, “την αρετή, την παιδεία και την πολιτική πείρα”.

Ο Τσάτσος από την πλευρά του αποδέχθηκε την πρόταση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Αποδέχομαι ευγνωμόνως την υπόδειξη μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας και οφείλω να σας διαβεβαιώσω, ότι αν με εκλέξει αύριο η Βουλή, θα ασκήσω τα καθήκοντα μου πιστός στις μεγάλες ιστορικές και πνευματικές παραδόσεις του έθνους και στις διατάξεις του νέου Συντάγματος”.

Μία ημέρα αργότερα – στις 19 Ιουνίου - συνέρχεται η Βουλή για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υποψήφιος εκτός από τον Κωνσταντίνο Τσάτσο ήταν και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, υποστηριζόμενος από την Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις, του Γεωργίου Παπανδρέου.

Η ψηφοφορία αναδεικνύει τον Τσάτσο, Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με 210 ψήφους, σε σύνολο 219 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη πλευρά ο Κανελλόπουλος λαμβάνει 65 ψήφους.

Αμέσως μετά την εκλογή, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος έστειλε στο φίλο του Κωνσταντίνο Τσάτσο το εξής τηλεγράφημα: “Σε συγχαίρω για την εκλογή σου εις το ύπατον αξίωμα της Πολιτείας. Εύχομαι να γνωρίσει η Ελλάς επί των ημερών της Προεδρίας σου καλές ημέρες”.

Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, γεννημένος το 1899 στην Αθήνα, ορκίζεται μία ημέρα αργότερα – στις 20 Ιουνίου του 1975 – στην αίθουσα τροπαίων της Βουλής.

Παντρεμένος με τη Λίλη Ζηρίνη από τον Φεβρουάριο του 1925, χώρισε τέσσερα χρόνια αργότερα. Μετά τη διάλυση του πρώτου γάμου του γνωρίζει την αδερφή του Γιώργου Σεφέρη, Ιωάννα Σεφεριάδου. Μαζί της παντρεύεται για δεύτερη φορά και αποκτά δύο κόρες.

Διακεκριμένος ακαδημαϊκός και πανεπιστημιακός, πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη φιλοσοφία του δικαίου στη Χαϊδελβέργη και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Νομικής. Στη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, συνελήφθη και εξορίστηκε στη Σκύρο, ενώ το 1941 απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και διέφυγε στη Μέση Ανατολή.

Η πρώτη του γνωριμία με την πολιτική πραγματοποιήθηκε το 1945, όταν ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Πέτρου Βούλγαρη.

Στη συνέχεια εξελίσσεται σε ένα από τα βασικότερα στελέχη της πολιτικής ζωής της Ελλάδας.

Η ενασχόληση του Κωνσταντίνου Τσάτσου από νεαρή κιόλας ηλικία με τη φιλοσοφία και την ποίηση, συνέβαλαν σημαντικά στη διαμόρφωση της πνευματικής και ακαδημαϊκής του δραστηριότητας. Μάλιστα, την τριετία 1921-1924 δημοσίευσε τα πρώτα του ποιήματα με το ψευδώνυμο "Ηβός Δελφός".

Ο δεύτερος κατά σειρά Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταπολιτευτικά, έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 1987.

Στη μνήμη του η οικογένειά του δώρησε το σύνολο των βιβλίων του στο σημερινό ' Κέντρο Νεοελληνικών, Βυζαντινών και Κυπριακών Σπουδών ' με έδρα τη Γρανάδα της Ισπανίας.

Ακολουθεί αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Τσάτσο από το Κανάλι της Βουλής...