Κάντας: Πώς πήρα μίζα 600.000 ευρώ μέσα σε σακ βουαγιάζ

Τέσσερις ολόκληρες ημέρες διήρκεσε η απολογία του πρώην διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας, Αντώνη Κάντα, στους ανακριτές Γ. Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλου, και η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο πρώην διευθυντής εξοπλισμών, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου, προχώρησε σε εντυπωσιακές αποκαλύψεις για τις μίζες εκατομμυρίων που πήρε ο ίδιος, οι οποίες “καίνε” πολλούς μεσάζοντες, τους οποίους και κατονόμασε. Μεταξύ αυτών και ένας απόστρατος αξιωματικός που ενεργούσε ως αντιπρόσωπος γερμανικής εταιρείας και, σύμφωνα με τον Αντώνη Κάντα, του είχε δώσει 1,5 εκατ. ευρώ για δύο εξοπλιστικά προγράμματα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε με τους εξοπλισμούς την εποχή εκείνη είναι ότι ο Αντώνης Κάντας παραδέχθηκε πως δε θυμόταν όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες είχε πάρει μίζες, καθώς είναι πάρα πολλές, ενώ μεταξύ άλλων φέρεται να διηγήθηκε στους ανακριτές ένα περιστατικό, όταν αντιπρόσωπος εταιρείας προμηθειών εξοπλιστικών προγραμμάτων τον επισκέφθηκε στο γραφείο του, και φεύγοντας “ξέχασε” ένα σακ βουαγιάζ. Όταν του τηλεφώνησε για να του πει για το σακ βουαγιάζ, εκείνος του απάντησε ότι το είχε αφήσει για τον τότε διευθυντή εξοπλισμών, ο οποίος το άνοιξε και βρήκε μέσα 600.000 !

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κάντας υποστηρίζει ότι από τον απόστρατο που αντιπροσώπευε γερμανική εταιρία έλαβε μίζα 1, 5 εκατομμυρίων ευρώ για τις επιλογές των υποβρυχίων και Astrad. Παραδέχθηκε επίσης ότι δωροδοκήθηκε με ποσό 1, 7 εκατ. ευρώ για την προμήθεια την προμήθεια των Λέοπαρντ, ενώ αναφέρθηκε και στην προμήθεια από ρωσική εταιρία των αντιαρματικών KORNET. Να σημειωθεί ότι για τις τρεις προμήθειες οι διαδικασίες για σύναψη συμβάσεων είτε επεκτάσεις και options επί αυτών αφορούν τόσο την θητεία του Ακη Τσοχατζόπουλου όσο και του διαδόχου του στο ΥΕΘΑ Γιάννου Παπαντωνίου.

Παράλληλα, ο Αντώνης Κάντας φέρεται να έχει δώσει στους ανακριτές πληροφορίες για αμέτρητους τραπεζικούς λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες.

“Με πλήρη συνείδηση των συνεπειών των πράξεών μου, αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω το νόμο” δήλωσε εξερχόμενος του γραφείου των ανακριτών ο προφυλακιστέος πρώην διευθυντής εξοπλισμών, ενώ οι συνήγοροί του, Γιάννης Ματζουράνης και Ηλίας Μπίσιας, δήλωσαν: “Ο Αντώνης Κάντας έκανε την αρχή. Ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι με επιστροφή χρημάτων και συμβολή στην αποκάλυψη της αλήθειας”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο άτομο που θα κληθεί να καταθέσει, μετά και τις αποκαλύψεις του Αντώνη Κάντα, θα είναι ο έμπορος εξοπλιστικών συστημάτων Πάνος Ευσταθίου, τον οποίο ο πρώην διευθυντής εξοπλισμών έχει κατονομάσει ως έναν από τους επιχειρηματίες από τους οποίους έλαβε μίζες, και δεν αποκλείεται να βρεθεί ενώπιον των ανακριτών ακόμα και μέσα στις γιορτές.