Kι όμως ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είναι υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά μιλάει στο news.gr

Συνέντευξη στο Γιώργο Λαμπίρη

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, είναι υποψήφιος στα Χανιά. Σε πολλούς, αν όχι σε όλους όσους ακούτε το όνομά του, θυμίζει τον πρώην πρωθυπουργό και ηγέτη του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος όμως ανήκει πολιτικά στην Αριστερά και συγκεκριμένα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα ονοματεπώνυμο, το οποίο σχετίστηκε με δύο γεγονότα στη ζωή του. Ένα καλό και ένα κακό, όπως λέει ο ίδιος στο news.gr

"Πριν από μερικά χρόνια, όταν σπούδαζε ο γιος του νυν προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ και πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, Ανδρέας, στα Χανιά, χτύπησε το τηλέφωνό μου. Από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ζητούσαν το γιο του πρώην πρωθυπουργού. Τους είπα ότι κάνουν λάθος κι εκεί έλαβε τέλος αυτή η μικρή... παρανόηση".

"Αυτή ήταν η... ευχάριστη εμπειρία που είχα", λέει ο Ανδρέας Παπανδρέου.

"Αρκετά χρόνια νωρίτερα, επί δικτατορίας, όταν η χούντα κυνηγούσε τον Παπανδρέου, με ρώτησαν κάποιοι ένστολοι το όνομά μου. Όταν τους είπα ότι με λένε Ανδρέα Παπανδρέου, με τρομοκράτησαν σε τέτοιο βαθμό, ώστε χρειάστηκαν τρία χρόνια για να αναφέρω ξανά το ονοματεπώνυμό μου", λέει περιγράφοντας την άσχημη εμπειρία που έζησε εξαιτίας της εξ ονόματος... σχέσης του με τον άλλοτε ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

"Είμαι περήφανος για το όνομά μου..."

Το όνομά του, όπως λέει προέρχεται από τον παππού του. "Είμαι περήφανος και το τιμώ. Ωστόσο δεν έχω καμία σχέση με την οικογένεια Παπανδρέου. Είμαι οργανωμένος στην Αριστερά από νεαρή ηλικία. Πρώτα στο Ρήγα, αργότερα στο ΚΚΕ εσωτερικού. Είχα ξανακατέβει υποψήφιος τόσο το 1996 όσο και το 2000 με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, όσο και νωρίτερα, το 1989, με το ΚΚΕ Εσωτερικού - Ανανεωτική Αριστερά".

"Πολλοί... ανατριχιάζουν όταν ακούν το όνομά μου"

"Πολλοί... ανατριχιάζουν όταν ακούν το όνομά μου, μαθαίνοντας ή γνωρίζοντας ότι είμαι στην Αριστερά. Αυτή τη στιγμή είμαι συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά και τουλάχιστον εδώ κανείς δεν μπερδεύει το όνομά μου με άλλες σελίδες της πολιτικής μας ιστορίας".

Εξηγώντας το 'γιατί' επέλεξε να ενταχθεί στο χώρο της Αριστεράς διευκρινίζει: "Είχα τα όνειρα που κάνει κάθε νέος όταν ενσωματώνεται στην Αριστερά. Να φτιάξει έναν κόσμο δικαιότερο, μία κοινωνία καλύτερη, βλέποντας τον εαυτό του ως κομμάτι αυτής της αλλαγής. Με το πέρασμα των ετών ο κάθε Αριστερός οφείλει να διατηρεί τα όνειρά του και να παλεύει για τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία".

Σχολιάζοντας την πολιτική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διεκδικεί αυτή τη στιγμή με αξιώσεις τη διακυβέρνηση της χώρας, λέει πως "είναι ευτύχημα για κάποιους από την Αριστερά το ότι καταφέραμε να ζήσουμε τη χαρά και να δούμε ότι τα όνειρά μας μπορούν να γίνουν πράξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελπίδα. Αντιθέτως η συγκυβέρνηση ήταν και προσπαθεί ακόμα και τώρα να φέρει το σκοτάδι. Το κόμμα μου θα καταφέρει να κάνει μεγάλες αλλαγές γιατί τις θέλει και δεν δεσμεύεται από κανέναν".

"Ατυχέστατες οι δηλώσεις συνυποψηφίων μου για έκδοση νομίσματος"

Στο ερώτημα αν συμφωνεί με τις δηλώσεις συνυποψηφίων του στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έκαναν λόγο για έκδοση νομίσματος, όπως η Ραχήλ Μακρή ή ο Θέμης Μουμουλίδης, τις χαρακτηρίζει "ατυχέστατες". Και συμπληρώνει: "Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκεκριμένες. Θα πάμε σε ξεκάθαρη και ουσιαστική διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με κατάργηση των Μνημονίων", απαντάει ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Κι αν κάποιοι προσπαθούν ακόμα να τον ταυτίσουν με τον πρώην πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, μάλλον θα χρειαστεί να αναζητήσουν τις ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως. Ο Ανδρέας Παπανδρέου του ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνο έναν γιο σε αντίθεση με τον Ανδρέα Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος όπως όλοι γνωρίζουμε έφερε στον κόσμο μία κόρη τη Σοφία, και τρεις γιους, το Γιώργο, το Νίκο και τον Ανδρίκο.

(η εσωτερική φωτογραφία είναι από το flashnews.gr)