Τσίπρας: Θέλω να πάω στην Αμφίπολη να δω Σφίγγες-Καρυάτιδες

Θετικά αποκρίθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην έμμεση πρόσκληση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα να επισκεφθεί τα αρχαιολογικά ευρήματα στον τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη Σερρών.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ειλικρινή πρόθεσή του να μεταβεί στην Αμφίπολη και να δει από κοντά Σφίγγες και Καρυάτιδες, αλλά, όπως διευκρίνισε, η επίσκεψη δεν μπορεί να γίνει τώρα, λόγω των εργασιών που εκτελούνται εκεί.

Πιο συγκεκριμένα, για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, μετά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα ο κ. Τσίπρας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι, πριν από ένα χρόνο, όταν κανείς δεν ασχολούνταν με τις ανασκαφές στην Αμφίπολη και "το υπουργείο Πολιτισμού δεν έδινε δεκάρα", ο Απόστολος Τζιτζικώστας τον είχε ενημερώσει ότι γίνεται μια ανασκαφή, η οποία θα είναι πιθανόν σημαντική. 

Κατόπιν, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αποκάλυψε ότι έκτοτε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τον κρατούσε συνεχώς ενήμερο για τις εξελίξεις.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως τότε η Περιφέρεια έδωσε το ποσό των 100.000 ευρώ για να συνεχιστούν οι εργασίες και σήμερα απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί το χώρο.

"Είναι ένα σημαντικό εύρημα. Θα πάμε μαζί, όταν έρθει η ώρα, αλλά αυτό θα είναι σε συνάρτηση με τις εργασίες που γίνονται εκεί", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός κόμματος εντός Βουλής που επισκέφθηκε τις ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο μεταξύ, το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, επισκέφθηκε το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την παρουσία του στην πόλη, στο πλαίσιο της 79ης ΔΕΘ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έθεσε στον πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μία σειρά από καίρια θέματα που αφορούν την εξέλιξη της πόλης, όπως η αποκατάσταση της γραμμής φέρι-μποτ Σμύρνη – Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, η δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών, η αλλαγή στο σύστημα χορήγησης visa προς διευκόλυνση των επισκεπτών από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία και οι χώρες της Ν.Α. Ευρώπης, η επιστροφή των αρχείων της Εβραϊκής Κοινότητας στην πόλη από τη Ρωσία όπου βρίσκονται, αλλά και η απαλλαγή των ΟΤΑ από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ για τα δημοτικά κτήρια, που εξυπηρετούν τον πολίτη και τα οποία δεν αποφέρουν έσοδα στους δήμους.

Ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι η συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν ουσιαστική και στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, για το οποίο ενημέρωσε τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με τις διεκδικήσεις του Δήμου. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι το λιμάνι πρέπει να ανήκει στο Δήμο, στον οποίο θα πρέπει και να αποδοθεί το 2% επί του τζίρου της Ο.Λ.Θ. Α.Ε., που αυτή τη στιγμή η εταιρία αποδίδει στο Δημόσιο.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε ακόμη τον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α σχετικά με τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ΚΕΔΕ ενόψει των εκλογών και τόνισε την ανάγκη “να σπάσει το κομματικό κατεστημένο”, ενώ κατέληξε με μία αναφορά στην ανάγκη διοικητικής και οικονομικής αυτοδυναμίας των δήμων.