Βενιζέλος: Πρέπει να επαναπολιτικοποιήσουμε την Ευρώπη

Το Κυπριακό και η οικονομική κρίση ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν κατά τη σημερινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον πρόεδρο του κυπριακού κοινοβουλίου, Γιάννάκη Ομήρου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Βενιζέλους στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι έγινε ανταλλαγή εμπειριών για την διαχείριση όχι μόνο της ελληνικής και κυπριακής κρίσης, αλλά της πανευρωπαϊκής, και τόνισε: “Το μέγα ζητούμενο είναι να αλλάξουν οι ρυθμοί και οι προσανατολισμοί της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Πρέπει να επαναπολιτικοποιήσουμε την Ευρώπη, να κάνουμε μεγάλες και θαρραλέες θεσμικές τομές, για να διασφαλίσουμε τη θεσμική ισοτιμία των κρατών-μελών, γιατί η κρίση έχει αποδείξει ότι υπάρχουν επικίνδυνες ανισότητες στο εσωτερικό και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης”.

“Η διεθνής κοινότητα πρέπει να μην ξεχνά ότι στην Κύπρο υπάρχει μια ανοικτή πληγή στο σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ, η οποία δεν είναι απλώς νομισματική ζώνη, αλλά είναι και μια θεσμική οντότητα μέσα στην Ευρώπη”, τόνισε ακόμα ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Ομήρου από την πλευρά του σημείωσε ότι απαιτείται θάρρος και αποφασιστικότητα για προάσπιση των δικαίων του συνόλου του Ελληνισμού. “Δεν κάνουμε εκπτώσεις στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων”, υπογράμμισε.

“Η εθνική ομοψυχία μεταξύ Κυπριακού και μητροπολιτικού Ελληνισμού είναι όρος απαράβατος για να πετύχουμε το στόχο μιας δημοκρατικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που θα στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και στους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου”, επεσήμανε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής.

Αργότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε συνάντηση και με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησε την πορεία του Κυπριακού, την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και την οικονομική κρίση.

“Η οικονομική κρίση, εκ των πραγμάτων, επηρεάζει και την εξωτερική πολιτική ή -για να το πω διαφορετικά – οφείλουμε να δηλώσουμε και η Ελληνική Δημοκρατία, αλλά το ίδιο φυσικά -είμαι βέβαιος- και η Κυπριακή Δημοκρατία, ότι η οικονομική κρίση δεν πρόκειται να κάμψει σε τίποτα τα αντανακλαστικά μας και τις προτεραιότητές μας σε σχέση με την εξωτερική πολιτική, την προστασία της εθνικής ακεραιότητας και γενικότερα των εθνικών κυριαρχικών συμφερόντων”, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας: “Αλλά έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να αξιοποιήσουμε τους φυσικούς μας πόρους, να κρατάμε ενεργά τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και να έχουμε πλήρη αντίληψη των συσχετισμών που αλλάζουν διαρκώς γιατί η περιοχή γεννά νέα προβλήματα αλλά και νέες ευκαιρίες”.