Η ασφάλεια των συνόρων στο επίκεντρο της “EXPOSEC-DEFENSEWORLD 2013”

Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκαν σήμερα οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου για την Άμυνα και την Ασφάλεια “EXPOSEC-DEFENSEWORLD 2013”, που διοργάνώνει η Συμεών Γ. Τσομώκος ΑΕ και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental και χορηγός επικοινωνίας του οποίου είναι το news.gr.

Ο γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας, έκανε μια σύντομη επισκόπηση της πρώτης μέρας του συνεδρίου, το οποίο εστίασε τις εργασίες του στην ανάγκη ανάπτυξης και εξωστρέφειας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Το ενδιαφέρον της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου εστιάστηκε στον κλάδο της ασφάλειας συνόρων, παράνομης μετανάστευσης, κυβερνοάμυνας, ασφάλειας θαλάσσιων μεταφορών και διαχείρισης κινδύνων.

Την έναρξη των εργασιών της δεύτερης μέρας του συνεδρίου κήρυξε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Πάτροκλος Γεωργιάδης, που επεσήμανε ότι η Ελλάδα εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων είναι εκτεθειμένη στις μεταναστευτικές ροές που καταλήγουν στα ανατολικά της, κυρίως, σύνορα. Σημείωσε ακόμα ότι το έτος 2012 αποτέλεσε μια χρονιά με θετικό αντίκτυπο στην προσπάθεια για ολοκληρωμένη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, που αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα. Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε στους παράγοντες που συνέβαλαν στην επίτευξη του έργου του υπουργείου, και είναι οι εξής:

- Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αστυνομικής επιχείρησης με την ονομασία “Ξένιος Ζεύς” για το κέντρο των Αθηνών και την παρέβρια περιοχή
- Η αλλαγή πολιτικής όσον αφορά στην κράτηση των παρανόμως εισελθόντων και διαβιούντων στη χώρα αλλοδαπών
- Η αύξηση της δυναμικότητας κρατουμένων με την ίδρυση των Κέντρων προ-αναχωρησιακής Κράτησης Αλλοδαπών
- Η αξιοποίηση των οικονομικών οφελών των Ταμείων Επιστροφών και Εξωτερικών Συνόρων.

Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Αποστόλου, επικεφαλής του Επιχειρησιακού Γραφείου FRONTEX, υπογράμμισε το ρόλο της FRONTEX στην Ελλάδα -συνοριακός έλεγχος, παρακολούθηση συνόρων, εκπαίδευση, απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, συντονισμό μεγάλων επιχειρήσεων, συνέργειες με διεθνείς οργανισμούς και υπηρεσίες και επιχειρησιακή συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας.

Τέλος, ο Δανιήλ Έσδρας, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, αναφέρθηκε στην πρόκληση της εύρεσης ισορροπίας για τη διευκόλυνση της νόμιμης κυκλοφορίας προσώπων και εμπορευμάτων, και ασφάλειας των συνόρων. Ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι από το 2011 έχουν πραγματοποιηθεί 17.725 εγγραφές στα προγράμματα εθελοντικών επιστροφών και επανένταξης, εκ των οποίων 10.847 έχουν αναχωρήσει για την χώρα καταγωγής τους, και από το 2012 έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία 243 περιπτώσεις κοινωνικής επανένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στη χώρα καταγωγής τους.