Στη Μαδρίτη οι ηγέτες του Νότου για την θέση τους στην ΕΕ

Πρωτοβουλία Τσίπρα για ενεργό ρόλο της ΕΕ στο συριακό - Μήνυμα ενότητας και δέσμευσης στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Στη Μαδρίτη πραγματοποιείται σήμερα η τρίτη σύνοδος των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες πρόκειται να διατρανώσουν την αποφασιστικότητά τους για περαιτέρω εμβάθυνση της ΕΕ, λίγες ημέρες μετά την επίσημη έναρξη της διαδικασίας του Brexit.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι υποδέχεται τους ομολόγους του στο Παλάτι του Πάρδο, η πλειονότητα των οποίων ανήκει στην αριστερά: ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα και ο Μαλτέζος Τζόζεφ Μουσκάτ. Εξαίρεση αποτελεί ο πρωθυπουργός της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Η τρίτη σύνοδος «Med 7» πραγματοποιείται πριν από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις 29 Απριλίου στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστούν οι βασικές αρχές στη διαπραγμάτευση για το Brexit.

Οι επτά ηγέτες θα συναντηθούν αρχικά για ένα «γεύμα εργασίας» και θα ολοκληρώσουν τη συνάντησή τους περίπου στις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας).
 
Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης και στη Διακήρυξη που θα υιοθετήσει η Σύνοδος της Μαδρίτης θα είναι φυσικά το μέλλον της ΕΕ, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, αλλά και το ζήτημα της ασφάλειας (Ενιαία Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, Ένωση για την Μεσόγειο), το Brexit και το ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στον απόηχο των εντεινόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων και κρουσμάτων στην ΕΕ και στην περιφέρειά της, με πιο πρόσφατα αυτά στην Στοκχόλμη, στην Αγία Πετρούπολη και την Αίγυπτο.
Στη σκιά της δραματικής κατάστασης στη Συρία, όπως  προαναγγέλλουν κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή Σύνοδο θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου να προτείνουν στην ΕΕ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στο Συριακό.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί επιπλέον ότι η ύπαρξη ενός πλαισίου ειρήνης και σταθερότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και σταθερότητας. 

Όπως είχε γίνει και στις προηγούμενες Συνόδους των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου και στις Διακηρύξεις που υιοθετήθηκαν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτό που θα επισημάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι το ζήτημα που αφορά στην κοινωνική Ευρώπη. Και ιδιαίτερα το ζήτημα του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου και της διατήρησης του, σε μια περίοδο μάλιστα που επανέρχεται το εν λόγω ζήτημα με δυναμικό τρόπο στην ατζέντα των συζητήσεων για το μέλλον της Ευρώπης, και το οποίο είχε τεθεί εμφατικά και στην Σύνοδο της Ρώμης για τα 60 χρόνια της Ευρώπης, μετά και τις σχετικές κινήσεις του κ. Τσίπρα. 

Επίσης, το ζήτημα της αντικατάστασης του Ντάισελμπλουμ θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά θέματα.
 
Μήνυμα ενότητας και δέσμευσης στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Η σύνοδος αυτή προσφέρει την ευκαιρία στις επτά χώρες «να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας και δέσμευσης υπέρ του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σε μια αποφασιστικής σημασία περίοδο» για την ΕΕ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ισπανία, που προεδρεύει της συνόδου.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται ώστε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που ανησυχούν περισσότερο τους πολίτες και για να ενισχύσει το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», σημειώνει η ανακοίνωση.

Σε αυτή διευκρινίζεται ότι το μέλλον της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών, όπως και η μετανάστευση, η οικονομική και κοινωνική πολιτική, αλλά και η άμυνα.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα είναι στο επίκεντρο «της κοινής ανακοίνωσης» των επτά χωρών, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, στις 23 Απριλίου, όπου η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν προτάσσει στο πρόγραμμά της την αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι και η Συρία.