Γκάμπριελ: Πρέπει να δουλέψουμε όλοι για λύση τον Απρίλιο

"Αυτό που μένει μπροστά είναι δύσκολες αποφάσεις", τονίζει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε λίγο μετά τις 19.30 ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τον κ. Γκάμπριελ, ο οποίος συνοδευόταν από μεγάλη αυτοκινητοπομπή, υποδέχτηκε στην είσοδο του Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κότζιας, ενώ στο Μαξίμου επετράπη η είσοδος σε Γερμανούς εκπροσώπους του Τύπου για τις καθιερωμένες φωτογραφίες.

Τσίπρας: Η Ευρώπη σε μία κρίσιμη στιγμή

Κατά την υποδοχή του Γερμανού υπουργού ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα επανακτήσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σας καλωσορίζω στην Αθήνα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή, αφού βρισκόμαστε μπροστά σε αποφάσεις τόσο για το μέλλον των χωρών μας, όσο και της Ευρώπης συνολικά.

Σε λίγες μέρες στη Ρώμη θα συναντηθούμε για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όμως το κλίμα δεν είναι εορταστικό καθώς τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την Ευρώπη. Από τη μια πλευρά αντιμετωπίζουμε την εγκατάλειψη του κοινωνικού συμβολαίου και την άτυχη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, ενώ νέες προκλήσεις σήμερα όπως η τρομοκρατία και οι προκλήσεις ασφαλείας μας εμποδίζουν να έχουμε πανηγυρικό χαρακτήρα, τόνισε ο πρωθυπουργός και έκανε ειδική αναφορά στην επίθεση που σημειώθηκε στη Μεγάλη Βρετανία: "Πριν λίγο πληροφορήθηκα την τυφλή επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου και θέλω να δηλώσω την αλληλεγγύη μου στους Βρετανούς πολίτες, τον Βρετανικό λαό".

Γκάμπριελ: Πρέπει να δουλέψουμε όλοι

Το δίλημμα είναι σαφές, ή θα επανακτήσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο και το κοινωνικό κεκτημένο ή θα παραμείνουμε σε ρατσιστικά συνθήματα που δυστυχώς ακούγονται και από επίσημα χείλη. Η Ελλάδα επιλέγει την πρώτη κατηγορία, και είναι αποφασισμένη να δουλέψει γι΄αυτό, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας.

Από την πλευρά, του ο Γερμανός αξιωματούχος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα τόνισε πως πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις, αλλά «πρέπει να δουλέψουμε όλοι ώστε τον Απρίλιο να φτάσουμε σε λύση».

«Δεν θέλουμε να έχουμε μια ιστορία χωρίς τέλος. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι ώστε τον Απρίλιο να φτάσουμε σε λύση. Αυτό που μένει μπροστά είναι δύσκολες αποφάσεις», ανέφερε ο κ. Γκάμπριελ.

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι συμφωνεί με όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός σχετικά και με την οικονομία της Ελλάδας και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να διαιρεθεί η ΕΕ, πρέπει να μείνει ενωμένη. Γιατί ακόμα και η Γερμανία που έχει δυνατή φωνή δεν θα ακούγεται και δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει οικονομίες, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία».

“Θετικό μήνυμα” η επίσκεψη Γκάμπριελ

Ανακοινώνοντας νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, την επίσκεψη του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σήμερα και αύριο στην Αθήνα, τόνισε πως το γεγονός ότι πραγματοποιεί αυτό το ταξίδι στην αρχή της θητείας του συνιστά ένα «θετικό μήνυμα» για τις διμερείς σχέσεις.

Η επίσκεψη εκφράζει τόσο «τη δική του όσο και τη γερμανική αλληλεγγύη στους Έλληνες» που ζουν «από πολλές απόψεις όντως σε δύσκολες συνθήκες». «Σταθερή πρόθεση» της Γερμανίας είναι η «εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Σέφερ, όπως μεταδίδει η Deitsche Welle, υποδεικνύοντας την ατζέντα συνεργασίας που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ.

Το γεγονός ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης είναι ένδειξη της πεποίθησης του κ. Γκάμπριελ «για το πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα ως το λίκνο της δημοκρατίας αλλά και τη σημασία της στο μέλλον για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Όπως δήλωσε ακόμη ο κ. Σέφερ, «η Ελλάδα είναι ένα αναντικατάστατο, σημαντικό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.»

Αύριο ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στην συνέχεια με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Κεντρικά θέματα των συνομιλιών θα είναι το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα επισκεφτεί επίσης την Εθνική Πινακοθήκη, η οποία θα στεγάσει την έκθεση DOCUMENTA, που θα ξεκινήσει στην Αθήνα και θα συνεχιστεί στο γερμανικό Κάσελ.