Ντάισελμπλουμ για “ποτά και γυναίκες”: Έτσι είναι το στυλ μου!

Μετανιωμένος για την κατακραυγή, αλλά όχι και για το περιεχόμενο των σχολίων του ο πρόεδρος του Eurogroup

Μετανιωμένος για την κατακραυγή που προκάλεσαν τα σχόλιά του σχετικά με χώρες που έφαγαν χρήματα σε “ποτά και γυναίκες”, αλλά όχι και για την ουσία των σχολίων αυτών, εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί από το πόστο του.

“Λυπάμαι αν κάποιος προσβλήθηκε από το σχόλιο. Ήταν ευθύ, και μπορεί να το εξηγήσει αυτό η αυστηρή ολλανδική, καλβινιστική κουλτούρα, με την ολλανδική ευθύτητα”, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας: “Καταλαβαίνω ότι αυτό δεν είναι πάντα κατανοητό και δεν εκτιμάται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό είναι ένα ακόμα μάθημα που παίρνω”.

“Ταυτόχρονα, νομίζω ότι με εκτιμούν για το γεγονός ότι διατηρώ το δικό μου στυλ και το ότι με κάποια αυστηρότητα αντιμετωπίζω όλους τους υπουργούς, και πρέπει κάποιες φορές να είμαι αυστηρός. Και ναι, το στυλ μου είναι ευθύ και πάλι αν κάποιοι προσβάλλονται από αυτό, φυσικά λυπάμαι”, ανέφερε ακόμα, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει “καμία πρόθεση” να παραιτηθεί.

Ρέντσι και Κόστα ζητούν την παραίτησή του

Νωρίτερα σήμερα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, αλλά και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, ξεκίνησαν τα καλέσματα για άμεση παραίτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ από την ηγεσία του Eurogroup.

Ο Ντάισελμπλουμ έχασε μια καλή ευκαιρία να σιωπήσει, έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ματέο Ρέντσι: "Σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα προτίμησε να πει ηλίθια αστεία, δεν βρίσκω καλύτερες λέξεις να χρησιμοποιήσω , ενάντια στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Νομίζω ότι οι άνθρωποι σαν Dijsselbloem, που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν αξίζει να παίζουν τον ρόλο που έχουν. Καλύτερα να παραιτηθεί, για το καλό του ίδιου αλλά και για την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Ο Γερούν είδε το κόμμα τους στις τελευταίες εκλογές να πέφτει από το 25% στο 5%. Εμείς ως ηγέτες της Ευρώπης που αγωνίζονται για να πάρουμε ακόμα και την ψήφο των στενών συγγενών μας είναι καιρός να έχουμε περισσότερη δημοκρατία παντού".

Την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup ζήτησε και ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης, που στηρίζεται στο κοινοβούλιο από την Κεντροαριστερά, τη ριζοσπαστική Αριστερά και το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, χαρακτήρισε τα σχόλια του Ολλανδού πολιτικού «ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά», δηλώνοντας ότι η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη, μόνο αν αυτός αποχωρήσει από τη θέση του.

“Άδειασμα” από Κομισιόν και Ευρωπαίους Σοσιαλιστές

Aποστάσεις πήρε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. “Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει”, ήταν η απάντηση της Κομισιόν, δια στόματος του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά. “Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πάντοτε εκφράζει το σεβασμό, τη συμπάθεια και την αγάπη του για τις χώρες της νότιας Ευρώπης”, πρόσθεσε όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί στα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Και οι Ευρωπαίοι επίτροποι όμως πήραν αποστάσεις από τον κ. Ντάισελμπλουμ. Η Επίτροπος της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ επέκρινε τον πρόεδρο του Eurogroup για τις δηλώσεις του που θεωρήθηκαν επικριτικές για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. “Μπορώ να πω ότι δεν θα τα έλεγα. Και νομίζω ότι είναι λάθος”, είπε η Βεστάγκερ σε συνέντευξη Τύπου.

Σκληρή γλώσσα κατά του (σοσιαλδημοκράτη) προέδρου του Eurogroup χρησιμοποιούν σε σημερινή ανακοίνωσή τους και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, τονίζοντας πως ο κ. Ντάισελμπλουμ πλέον «δεν τους εκπροσωπεί».

«Η πολιτική Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών τηρεί αποστάσεις από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στις 20 Μαρτίου του 2017. Τα λόγια του υπό καμία έννοια δεν εκπροσωπούν το όραμα της πολιτικής μας οικογένειας και τον τρόπο με τον οποίο δίνουμε αξία στους ανθρώπους και στο ευρωπαϊκό σχέδιο για το οποίο μαχόμαστε», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στάνισεβ, δηλώνει τα εξής:

«Με μία φράση ο Γ. Ντάισελμπλουμ κατάφερε να προσβάλει και να υποβαθμίσει τόσους ανθρώπους και να σπείρει τη διχόνοια. Τα λόγια του ήταν προσβλητικά τόσο για τις νότιες, όσο και για τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και για τις γυναίκες και τους άντρες. Τα σχόλια του κ. Ντάισελμπλουμ είναι απαράδεκτα, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Λίγες μόνο ημέρες πριν την 60η επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, είναι ντροπή για έναν εκπρόσωπο της πολιτικής μας οικογένειας να αντιτίθεται στην ουσία των αξιών της Ένωσής μας, στο σεβασμό και την αλληλεγγύη, που είναι η βάση του ευρωπαϊκού σχεδίου. H αλληλεγγύη, η ισότητα και η μη διάκριση αποτελούν θεμελιώδεις ιστορικές αξίες της σοσιαλδημοκρατικής μας οικογένειας και θα συνεχίσουν να είναι».