Κοτζιάς: Η λύση για το Κυπριακό είναι μία Κύπρος κυρίαρχη

Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές πρέπει να κρατάμε ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών

Μία Κύπρος κυρίαρχη είναι η λύση για το Κυπριακό, μία λύση που στον πυρήνα της θα έχει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και το τέλος των παρεμβατικών δικαιωμάτων, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που έδωσε απόψε στην ΕΡΤ1.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, χαρακτήρισε ως μέγιστη επιτυχία το γεγονός ότι για πρώτη φορά αναγνωρίζεται και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης αυτός ο πυρήνας του Κυπριακού, ο οποίος βγήκε από τον βυθό και ανάγκασε την Τουρκία να το συζητήσει και τον διεθνή παράγοντα να αντιληφθεί ότι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης τη σημασία που έχει να μείνει ανοιχτή η διαπραγμάτευση -πράγμα που δεν ήθελε η Τουρκία- και ερωτηθείς απάντησε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε αυτήν αρκεί να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και να έχει ανοίξει ένα παράθυρο συμφωνίας.

Επισήμανε επίσης ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει να τελειώσει με αποτυχία η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό και τόνισε ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές πρέπει να κρατάμε ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία. Υπογράμμισε μάλιστα πως η Ελλάδα θέλει να λύνει προβλήματα με τους γείτονές της με βάση το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.

Σχετικά με τον Ντόναλντ Τραμπ ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι θα προσπαθήσει να προσελκύσει τους Ρώσους και να απομονώσει τους Κινέζους, ένα τρίγωνο αντίστροφο στο προηγούμενο σχήμα συνεργασίας των Αμερικάνων με τους Κινέζους προκειμένου να απομονωθεί η τότε Σοβιετική Ένωση. «Το κύριο όμως χαρακτηριστικό είναι ότι προσπαθεί να εντοπίσει την εξωτερική του πολιτική σε ζητήματα γεω-οικονομίας, που στηρίζεται στη γεω-πολιτική, και με αυτό το κριτήριο οι αποστάσεις του από την Κίνα, τουλάχιστον τώρα στην αρχή, θα είναι μεγαλύτερες απ' ό,τι στη Ρωσία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και εκτίμησε, σύμφωνα και με τις συζητήσεις που είχε με όλο το επιτελείο Εθνικής Ασφάλειας του κ. Τραμπ, «ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια στην περιοχή και ιδιαίτερα δύο χώρες, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Δύο χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει πολύ καλές σχέσεις και διακρίνεται τα τελευταία δύο χρόνο για το σταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή, έχει συμβάλει στη σταθεροποίηση της Αιγύπτου- διότι θεωρεί ότι προέχει το θέμα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο- και έχει κάνει μια ισχυρή τριμερή, Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος» .

Σχετικά με την άποψη που λέει στην Ευρώπη ότι ο Τραμπ και το επιτελείο του θέλει να διαλύσει όλα, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι θα ήταν καλύτερα να αναρωτηθεί η Ευρώπη ποια είναι η ταυτότητά της και τι θέλει να γίνει στον 21ο αιώνα. Ερωτήματα στα οποία καλείται η ίδια να προλάβει και να δώσει τις απαντήσεις της στη νέα διοίκηση των Αμερικανών.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι «το καθεστώς Ερντογάν ουδέποτε πραγματοποίησε θερμό επεισόδιο απέναντι στην Ελλάδα», αλλά «προσπαθεί να πιέσει, να φτιάξει γκρίζες ζώνες, προσπαθεί να επενδύσει για μελλοντικές διεκδικήσεις» υπογραμμίζοντας ότι «σε αυτό εμείς είμαστε πάρα πολύ αυστηροί και απαντούμε με πάρα πολύ αυστηρό τρόπο. Όμως ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές των σχέσεων μας πρέπει πάντα να κρατάμε ανοικτά τα κανάλια του διαλόγου και της συζήτησης και να δυσκολεύουμε να εκφραστεί κάποια επιθετικότητα από οποιαδήποτε πλευρά» και τόνισε ότι δεν πρέπει να «παρασυρόμαστε από τη μία ή άλλη εκνευριστική, προκλητική ανοησία που λέει ο ένας, ο άλλος σύμβουλος της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης».

Αναφορικά με την έκδοση των 8 Τούρκων τόνισε ότι είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί την απόφαση του 'Αρειου Πάγου και ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι στο πολιτικό σύστημα της χώρας μας η Δικαιοσύνη είναι αυτόνομη, ανεξάρτητη και λαμβάνει τις αποφάσεις με τον δικό της τρόπο»

Ερωτηθείς για τον αλβανικό εθνικισμό ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «τους υπενθυμίσαμε, είμαστε μια χώρα που θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας, στη βάση όμως του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Στην τελευταία έκθεση του Συμβουλίου όσον αφορά τη δυνατότητα και τις προοπτικές ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, για πρώτη φορά - και το ονόμασα αυτό το κείμενο κέντημα για την εξωτερική πολιτική - περιλαμβάνονται όλες οι απαιτήσεις μας και σε όλα τα ζητήματα που επισημαίνει».

«Η ουσία του προβλήματος στην Αλβανία» είπε ο υπουργός Εξωτερικών «είναι ότι πρέπει να φτιαχτεί κράτος δικαίου, ότι πρέπει να καταπολεμηθεί το εμπόριο ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος, ότι πρέπει να υπάρξει αναγνώριση των δικαιωμάτων της γηγενούς ελληνικής εθνικής μειονότητας σε όλη την Αλβανία και ότι πρέπει να σταματήσουν τα παιχνίδια με τα περιουσιακά τους. Και αυτά τα λέει ως δεσμευτικά όλη η Ευρώπη».