Η Μέρκελ σε ρόλο διαιτητή: Μίλησε με Τσίπρα και Ερντογάν

Οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία στο επίκεντρο των επαφών της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο

Τηλεφωνική συνομιλία και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, που το μεσημέρι είχε επικοινωνήσει και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με κεντρικό θέμα συζήτησης τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην τουρκική προεδρία, ο πρόεδρος της Τουρκίας και η καγκελάριος της Γερμανίας συζήτησαν σχετικά με την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Άγκυρας στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αντιμετώπισης της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ αναφέρθηκαν στην ανάγκη να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής λύση του Κυπριακού.

Ο Ερντογάν ζήτησε από τη Μέρκελ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να δώσει εντολή να ενταθούν οι προσπάθειες αποτροπής της δράσης και παγώματος της χρηματοδότησης της αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και των υποστηρικτών του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει τον εγκέφαλο της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Νωρίτερα, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Αλέξη Τσίπρα, συζήτησαν για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Κυπριακό, της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό αλλά και της κλιμακούμενης επιθετικής ρητορικής εκ μέρους της γείτονος. Συμφώνησαν, εξάλλου, να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία.