Στήριξη για το Κυπριακό από τον Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα

"Δε θα ανεχτούμε μειώσεις στην κυριαρχία και στρατό κατοχής στην Κύπρο", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Στηρίζουμε τη συνεργασία Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της προσφώνησης του προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ με τον οποίο συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η συνεργασία δείχνει ότι οι τρεις μεγάλες δυνάμεις είναι η εγγύηση για τον κόσμο, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σε ότι αφορά το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στήριξη που παρέχει στην Κύπρο.

«Δεν θα ανεχτούμε μειώσεις στην κυριαρχία και στρατό κατοχής στην Κύπρο», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ έκανε αναφορά στο κυπριακό και μίλησε για τη Συρία.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι «από την αρχή της αραβικής άνοιξης όταν πολλοί υποστήριξαν αυτό το κίνημα εμείς καλέσαμε να μην γίνουν αλλαγές καθεστώτων βίαια αλλά μέσω διαλόγου εθνοτήτων και θρησκειών στην Αίγυπτο, τη Συρία κ.α.».

«Ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα και στη Συρία θα έχουμε ως στόχο την τίμια πρόθεση προς την πολιτική διαδικασία στην οποία θα συμμετάσχει και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και οι ίδιοι οι κάτοικοι της Συρίας θα αποφασίσουν για την τύχη τους» συμπλήρωσε για τη Συρία.

Για το Κυπριακό είπε ότι «δεν μπορούμε να πετύχουμε τη συμφωνία επειδή κάποιοι δεν θέλουν τη λύση του» αναφερόμενος στις ελληνικές παρατηρήσεις ότι «έχετε αναφερθεί στις προσπάθειες μερικών να αντικαταστήσουν τις αρχές που υιοθετήθηκαν από τον ΟΗΕ με κάποιες νέες προσεγγίσεις που δεν βοηθάνε».

«Δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες άσκησης πίεσης έξωθεν είτε προσπάθειες να οριστούν κάποιες προθεσμίες. Αναμφίβολα πρέπει να συμφωνήσουν ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ορίσει τα πλαίσια για τη συμφωνία όσον αφορά την κυριαρχία, το περιουσιακό, τις ιδιοκτησίες» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «εμείς θα συμβάλουμε για να είναι οι προσπάθειες του ΟΗΕ στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μην υπάρχουν αποκλίσεις».

 

Τσίπρας: Λύση στο κυπριακό χωρίς τουρκικά στρατεύματα 

«Έρχεστε σε μια κρίσιμη στιγμή» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Σεργκέι Λαβρόφ και πρόσθεσε: «Η παρουσία σας σηματοδοτεί την αναγκαία διατήρηση του διαλόγου, κάτι αναγκαίο για να προχωρήσουμε σε συνθήκες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Όπως γνωρίζετε πέραν της ανάγκης ειρήνευσης στην Μέση Ανατολή μας απασχολεί η ανάγκη να βρεθεί βιώσιμη λύση στο κυπριακό. «Βιώσιμη λύση δεν νοείται με συνέχιση της παραμονής στρατευμάτων κατοχής στο νησί», τόνισε.

«Γνωρίζετε καλύτερα από εμένα πως είμαστε σε μια περίοδο με παράλληλες προκλήσεις, το προσφυγικό, την τρομοκρατία και πρέπει να αναζητήσουμε συνολικές λύσεις μέσα από το διάλογο», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε πως στο διμερές εμπόριο υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα αλλά γίνονται συζητήσεις για τους τρόπους που θα ξεπεραστούν.

«Με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε αύξηση των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα. Υπάρχουν πολλές προοπτικές στον τομέα της ενέργειας και γι΄ αυτό γίνονται συζητήσεις», προσέθεσε.

«Στην περίπτωση της Συρίας και του Κυπριακού πρέπει να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα στα ψηφίσματα του ΟΗΕ» ανέφερε και πρόσθεσε: «Είμαστε ενάντια στις ιδέες επανεξέτασης των αρχών στο Κυπριακό και στο να τεθούν τεχνητές προθεσμίες επίλυσης του θέματος αλλά και κατά των παρεμβάσεων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».