Προσφυγικό και χρέος στις επαφές Τσίπρα-Παυλόπουλου με τον Γάλλο ΥΠΕΞ

Τις "πολύ θαρραλέες προσπάθειες και επιλογές του ελληνικού λαού" επαίνεσε ο Ζαν-Μαρκ Ερό

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό, είχε το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, συζητήθηκε η πορεία ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, και ειδικότερα των οικονομικών σχέσεων και της επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας.

Παράλληλα, συζητήθηκαν η πορεία και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και το μέλλον της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε εκτεταμένη συζήτηση και για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών είχε εξάλλου συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, ο οποίος του τόνισε την ανάγκη η Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με το προσφυγικό.

Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία, αλλά παράλληλα κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί και τις υποχρεώσεις της σχετικά με το προσφυγικό. «Δεν υποτιμούμε τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Τουρκία αυτή την στιγμή και ο κ. Ερντογάν, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε, και το έχουμε κάνει, την συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία. Αλλά πρέπει και η Τουρκία, ακριβώς επειδή την βλέπουμε σαν έναν σύμμαχο, που αντιμετωπίζουμε τα δικά της προβλήματα, να σεβαστεί κι εκείνη τις υποχρεώσεις της. Αυτό το έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και χαίρομαι, γιατί ξέρω ότι και εσείς το έχετε καταστήσει σαφές», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφέρθηκε επίσης και στις υποχρεώσεις που έχουν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά στην εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, και καταδίκασε τα φοβικά σύνδρομα απέναντι στους πρόσφυγες.

Στο πλαίσιο αυτό, επικαλέστηκε την αρχή της αλληλεγγύης που, όπως σημείωσε, δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς είναι μια αρχή η οποία περιγράφεται και θεσπίζεται στις Συνθήκες τις Ευρωπαϊκές και έχει πλήρη νομική ισχύ, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχουν και κυρώσεις για εκείνους που την παραβιάζουν.

Παράλληλα, επισήμανε τη σημερινή δύσκολη συγκυρία, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, τόνισε ότι πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία και πρόσθεσε ότι αυτό προϋποθέτει συνεργασία όλων όσων εμπλέκονται εκεί: Της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και, βεβαίως, της Ρωσίας. «Πρέπει να κινητοποιηθούμε, γιατί εμείς είμαστε εκείνοι που υφιστάμεθα τις μεγαλύτερες συνέπειες, εμείς πρέπει να λύσουμε το ζήτημα αυτό και να προστατεύσουμε τον Άνθρωπο, με τις αρχές και τις αξίες που μας διακρίνουν» σημείωσε.

Τέλος, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, υπογράμμισε την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού μέσα από τις δικοινοτικές συνομιλίες και επανέλαβε την πάγια θέση Αθήνας και Λευκωσίας για λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές Δίκαιο και ιδίως με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, χωρίς ξένα στρατεύματα στην Κύπρο και χωρίς εγγυήσεις.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Γαλλίας επανέλαβε τη στήριξη της Γαλλίας στην προσπάθεια της Ελλάδας για ανάκαμψη, αλλά και στο ζήτημα του Προσφυγικού, και χαιρέτισε τον ρόλο που έχει διαδραματίσει μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, για να συνεχίσει η Ελλάδα να πορεύεται στον ευρωπαϊκό της δρόμο.

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι παραμένει σταθερή η δέσμευση της Γαλλίας για στήριξη της Ελλάδας, όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και στη διαδικασία της μετεγκατάστασης και εγκατάστασης, σε σχέση με το Προσφυγικό, πάντοτε στο πλαίσιο του σεβασμού της Συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

«Θα ήθελα να χαιρετίσω θερμά τις πολύ θαρραλέες προσπάθειες και επιλογές του ελληνικού λαού, ο οποίος στην μεγάλη του πλειοψηφία επέλεξε να παραμείνει στην Ευρώπη, να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα, κάτι το οποίο προϋποθέτει μεγάλες προσπάθειες. Ήταν μια πολύ θαρραλέα και σωστή επιλογή. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Γαλλία δεν δίστασε και δεν διστάζει να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προκειμένου να στηρίξει την προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδας. Βεβαίως παραμένουν πάρα πολλά «εργοτάξια» - να το πω έτσι, αν μου επιτρέπεται ο όρος - τομείς στους οποίους γίνεται δουλειά, όμως η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν πάρα πολύ καλό δρόμο. Και αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο θέλω να σας απευθύνω και προσωπικά, αλλά και εκ μέρους του ομολόγου σας, του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, τον οποίο είχατε την ευκαιρία να δείτε πριν από λίγες εβδομάδες, για να σας μεταφέρω την δέσμευσή του να σταθεί φίλος της Ελλάδας», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Σημείωσε επίσης ότι Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο η αγορά, αλλά και οι κοινές αξίες, και στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της αλληλεγγύης, ενώ αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Τουρκία, τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να εκφράσει την αλληλεγγύη όλων έναντι της Τουρκίας, θυμίζοντας όμως, τις αξίες του κράτους δικαίου και τις αξίες και αρχές που διέπουν τα κράτη δικαίου και βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τέλος, αναφορικά με το Κυπριακό, εξέφρασε την ελπίδα πως «σύντομα ως Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι μαζί θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι μαζί μπορέσαμε να λύσουμε το Κυπριακό, ώστε η Κύπρος να καταστεί γρήγορα πλήρες μέλος, στο σύνολό της, της Ευρωπαϊκής Ένωσης».