Τσίπρας: Αν είμαι σήμερα ζωντανός το οφείλω στο δημοψήφισμα

"Χωρίς ελάφρυνση χρέους δε θα δούμε ανάπτυξη"

Συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Monde παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών της Μεσογείου που διεξάγεται αύριο, 9 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα με τη συμμετοχή του γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ και του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι.

Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται υπό τον τίτλο «Αλέξης Τσίπρας: Η Ευρώπη κινδυνεύει να διασπαστεί», ο έλληνας πρωθυπουργός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την προσφυγική κρίση, για την οικονομική κρίση, αλλά και για την κρίση στην ασφάλεια και την τρομοκρατία.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά χαλάρωση της λιτότητας, καταπολέμηση της ανεργίας και στήριξη στην Ανάπτυξη.

«Αν δεν δώσουμε προτεραιότητα στην Απασχόληση, η Ευρώπη κινδυνεύει να διασπαστεί εξαιτίας νέων δημοψηφισμάτων που θα απορρίπτουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντιευρωπαϊκών κυβερνήσεων εντός των κόλπων της Ένωσης» εξηγεί.

«Σήμερα έχουμε έναν Βορρά που συγκεντρώνει πλεονάσματα και έναν Νότο ο οποίος υποφέρει από μεγάλα ελλείμματα. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ευρωπαϊκή σύγκλιση, όσο παρατηρούνται τέτοιες ανισότητες» υπογράμμισε.

«Είμαστε οι χώρες που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα όσον αφορά την προσφυγική κρίση, την οικονομική κρίση και την κρίση που σχετίζεται με την ασφάλεια από την τρομοκρατία. Έχουμε σήμερα έναν Βορρά που συσσωρεύει πλεονάσματα και έναν Νότο που υποφέρει από την ύπαρξη μεγάλων ελλειμμάτων. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή σύγκλιση, όσο υπάρχουν τέτοιες ανισότητες. Στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να κυριαρχούν οι χώρες Visegrad. Σέβομαι τις απόψεις τους, αλλά μιλάμε για την Ευρώπη των 27. Υπάρχει ένα κοινωνικό έλλειμμα που επιτρέπει σε τύπους περιθωριακούς, σε ρατσιστές να γίνονται ρυθμιστές όλης της Ευρώπης. Θεωρώ ότι το να συνεχίζουμε –μετά το Brexit- να κάνουμε σαν να μην ήταν κάτι σοβαρό, θα ήταν τραγικό λάθος. Η Ευρώπη βιώνει μια βαθιά κρίση, είναι σαν τον υπνοβάτη που βαίνει προς το κενό. Χρειάζεται ένα ξυπνητήρι αφύπνισης. Αν συνεχίσουμε να οικοδομούμε μια Ευρώπη φρούριο, με όλο και μεγαλύτερη αστυνόμευση, η αποτυχία θα είναι πλήρης», σημείωσε.

Επιπλέον, προειδοποίησε την Γερμανία να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως τράπεζα αποταμιεύσεων με υπερβολικά μεγάλα πλεονάσματα. «Υπάρχουν στην Ευρώπη 27 δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Δεν γίνονται εκλογές μόνο στη Γερμανία! Θα πρέπει συλλογικά να αποφασίσουμε αν είμαστε μια Ευρωπαϊκή Ένωση ή μια Γερμανική Ευρώπη. Είναι προτιμότερη μια Ευρωπαϊκή Γερμανία, δυνατή και δημοκρατική απ΄ότι μια Γερμανική Ευρώπη που συμπεριφέρεται ως «ταμιευτήριο» με υπερβολικά δημοσιονομικά πλεονάσματα. Έχουμε αντέξει, όμως είναι πια καιρός η Ευρώπη να δώσει το μήνυμα της εξόδου από την κρίση. Για τον ελληνικό λαό αλλά και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τις χρηματαγορές. Αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την Ελλάδα και τη Γερμανία. Αφορά όλη την ζώνη του ευρώ, καθώς και την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ δήλωσε δυνατά και καθαρά ότι έως το τέλος της χρονιάς θα εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα του χρέους. Κάθε εμπόδιο για καλό ίσως… διότι τότε η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι ευθύνη αποκλειστικά πλέον της Ευρώπης», ανέφερε.

Τέλος, αναφερόμενος και στην προσφυγική κρίση, επέκρινε την καθυστέρηση που παρατηρείται από τις Ευρωπαϊκές χώρες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων.

«Είναι απαράδεκτο να διαπιστώνουμε ότι από τις 33.000 περιπτώσεις μετεγκατάστασης προσφύγων που είχαν προγραμματιστεί μέσα στο 2016, έχουν πραγματοποιηθεί μόλις οι 3.000» κατέληξε.

Στο ερώτημα: «Μετανιώνετε για το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 που έδωσε πολλές ελπίδες και, κατόπιν, απογοήτευση, όταν χρειάστηκε να οπισθοχωρήσετε» ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Αν είμαι ζωντανός σήμερα απέναντί σας σε αυτό το γραφείο, οφείλεται σε αυτό το δημοψήφισμα! Το ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο οφείλεται στο ότι ακούστηκε η δύναμη της ψυχής ενός λαού και στο ότι κατάφερα με καθαρό μυαλό να πάρω τις επόμενες ημέρες, τις αποφάσεις που έπρεπε».