Αυστηρά διαβήματα στο αλβανικό ΥΠΕΞ για το προκλητικό πανό

Να αποδοκιμαστεί και να καταδικαστεί επισήμως η ανάρτηση του πανό ζητά ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα

Σε αυστηρότατα διαβήματα διαμαρτυρίας προς την ηγεσία του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών προέβη η Ελλάδα, σε συνέχεια των αντιδράσεών της για το προβοκατόρικο πανό στον αγώνα Αλβανίας - Ελβετίας στο πλαίσιο του Euro 2016 στη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Λεωνίδας Ροκανάς προχώρησε σε δύο αυστηρότατα διαβήματα διαμαρτυρίας προς την ηγεσία του αλβανικού ΥΠΕΞ, ζητώντας να αποδοκιμαστεί και να καταδικαστεί επισήμως η ανάρτηση του πανό, χαρακτηρίζοντας τη θλιβερή, απαράδεκτη και θρασύτατη ενέργεια.

Οι αντιδράσεις αυτές του υπουργείου Εξωτερικών απέναντι στην πρόκληση Αλβανών εθνικιστών έρχονται να προστεθούν σε σειρά άλλων ενεργειών του.

Αρχικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ευστράτιος Ευθυμίου, εξέδωσε άμεσα απάντηση παρουσιάζοντας τη θέση του υπουργείου σχετικά με την ανάρτηση του προκλητικού πανό, ενώ παράλληλα αυστηρότατη επιστολή διαμαρτυρίας, αλλά και διάβημα διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα της UEFA, Θεόδωρο Θεοδωρίδη, απηύθυναν αντίστοιχα ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής και η πρέσβης της Ελλάδας στη Βέρνη, Χαρά Σκολαρίκου.

Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών από την πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι.

Σε συνέχεια των ανωτέρω παραστάσεων διαμαρτυρίας, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, οι Γάλλοι διοργανωτές και η UEFA επισήμαναν ότι η ανάρτηση του συγκεκριμένου πανό έγινε πριν από την έναρξη του αγώνα, τόνισαν ότι η απομάκρυνσή του ήταν άμεση και διαβεβαίωσαν ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθεί το απαράδεκτο αυτό συμβάν.