Τσίπρας: Στρατηγική επιλογή μας η ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία

Η συνεργασία με τη Ρωσία δεν μπορεί παρά να αποτελεί απαραίτητο στοιχείο μίας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, τονίζει ο πρωθυπουργός

Η ενίσχυση της συνεργασίας της Ελλάδας με τη Ρωσία αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη χώρα μας, όχι μόνο επειδή το επιτάσσουν οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών, αλλά και επειδή η συνεργασία με τη Ρωσία δεν μπορεί παρά να αποτελεί απαραίτητο στοιχείο μίας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής όπως αυτή που προωθεί η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε κοινές του δηλώσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την ολοκλήρωση της μεταξύ τους συνάντησης και την υπογραφή συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα μας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις διαχρονικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ σημείωσε πως η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου έρχεται σε μία πολύ σημαντική χρονική συγκυρία, που η Ελλάδα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφήνει πίσω της την αβεβαιότητα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, έγινε συνομιλία για διμερείς σχέσεις με αιχμή την αξιοποίηση των δυνατοτήτων για επενδύσεις στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, τον τομέα των υποδομών, των μεταφορών, των λιμένων, της μεταλλευτικής βιομηχανίας, της φαρμακοβιομηχανίας, του τουρισμού και την προώθηση συμπράξεων κοινών επιχειρήσεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα. 

Μεταξύ των θεμάτων συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ήταν η ενίσχυση των τουριστικών ροών μεταξύ των δύο χωρών και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις σε Κύπρο, Συρία και Ουκρανία, ενώ υιοθετήθηκε κείμενο πολιτικής διακήρυξης που αναβαθμίζει το γενικότερο πλαίσιο πολιτικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, γεγονός που, όπως είπε, μπορεί να συμβάλει στην προώθηση των σχέσεων της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.

"Η Ελλάδα είναι μια χώρα που τηρεί τις δεσμεύσεις της στους οργανισμούς που συμμετέχει, είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά είναι και μια χώρα που εξαιτίας των παραδοσιακών της σχέσεων με τη Ρωσία είναι εξαιρετικά χρήσιμη και για την ΕΕ και για την Ρωσία", δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την ευρωπαϊκή ήπειρο με την ΕΕ και τη Ρωσία σε αντιπαλότητα. Η Ελλάδα, επεσήμανε, είναι μια χώρα που η χρησιμότητά της έγκειται στο ότι μπορεί να είναι η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας και να εξαντλεί κάθε περιθώριο σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που ανήκει για την άμβλυνση της αντιπαλότητας και προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις που συγκλίνουν ΕΕ και Ρωσία.

Κλείνοντας, εκτίμησε πως η ελληνορωσική συνεργασία το επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο προς όφελος και των δύο λαών, της οικονομικής ανάπτυξης, της ειρήνης και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε “πολύ ουσιαστικές” τις συνομιλίες που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο, τονίζοντας ότι εξέτασαν ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων.

Αναφέρθηκε στο πακέτο συμφωνιών που υπεγράφη απόψε, σημειώνοντας ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν με προοδευτική τάση, φέρνοντας ως παράδειγμα το Αφιερωματικό Έτος Ρωσίας-Ελλάδας, σημαντικό μέρος του οποίου είναι η προοπτική της εμπορικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 2,7 δισ. δολάρια.

Ο κ. Πούτιν είπε ότι συζήτησαν τις προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, επισημαίνοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί η 10η σύνοδος της μικτής διυπουργικής επιτροπής. Σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, στην περαιτέρω ανάπτυξη της οποίας θα συμβάλει και σχετική συμφωνία που υπεγράφη σήμερα.

Τόνισε ότι συμφωνήθηκε επίσης να δοθεί έμφαση και στον τομέα των επενδύσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα από ρωσικής πλευράς είναι 700 εκατ. δολάρια και πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια όπως και στον τομέα των μεταφορών. Είπε μεταξύ άλλων ότι δόθηκε έμφαση στις συζητήσεις και στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας.

Ερωτηθείς για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ακόμα δεν μπορεί να καταλάβει γιατί καταρρίφθηκε το ρωσικό Σουχόι από την Τουρκία, και σημείωσε ότι "οι δυνάμεις μας δεν πολεμούν στη Συρία ενάντια στις κανονικές τακτικές δυνάμεις, αλλά ενάντια στα μορφώματα και ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι το μαχητικό τουρκικό μπορεί να πυροβολήσει το δικό μας αεροσκάφος. Αν το ξέραμε θα το κάναμε αλλιώς από την αρχή". Πρόσθεσε ότι δεν συνετρίβη μόνο το αεροσκάφος, αλλά και πυροβόλησαν τον πιλότο. "Αυτό είναι έγκλημα πολέμου", είπε και πρόσθεσε ότι δεν άκουσαν εξηγήσεις από την τουρκική ηγεσία.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η Ρωσία κάνει το παν για να έρθουν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο, σχολιάζοντας πως δεν αρκεί η επιθυμία και οι δηλώσεις, αλλά ότι για την αποκατάσταση των σχέσεων χρειάζεται να κάνεις κάτι. "Ακόμα περιμένουμε τις εξηγήσεις. Ακόμα δεν υπάρχουν", τόνισε.