Βλαντιμίρ Πούτιν: Έρχεται στην Ελλάδα με βαριά ατζέντα

Διήμερη επίσημη επίσκεψη του Ρώσου πρόεδρου στις 27 και 28 Μαΐου

Φτάνει αύριο Παρασκευή στην Ελλάδα για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Ρώσος πρόεδρος (27 και 28 Μαΐου). Πρόκειται για την τέταρτη επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην χώρα από το 2001 και την πρώτη σε χώρα της ΕΕ εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Ο Ρώσος προεδρος θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με βαριά ατζέντα- "θέματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων, περιλαμβανομένης της υλοποίησης κοινών προγραμμάτων στον ενεργειακό τομέα" σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο ίδιος ο Πούτιν, με σημερινό του άρθρο στην Καθημερινή, δίνει το στίγμα: "Η Ρωσία θα μπορούσε να συμβάλει στην αναβάθμιση των ελληνικών υποδομών στο πεδίο των μεταφορών με τη συμμετοχή ρωσικών επιχειρηματικών ομίλων στους επικείμενους διαγωνισμούς για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων των σιδηροδρομικών εταιρειών και του λιμένα της Θεσσαλονίκης, όπως και μια σειρά άλλων σχεδίων που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη διμερή συνεργασία".

Ο Ρώσος πρόεδρος, στο άρθρο του, εξαίρει τη σημασία που διαδραματίζουν στο διεθνές σύστημα των ευρασιατικών σχέσεων "οι πολυδιάστατες ρωσοελληνικές σχέσεις", αλλά και το ενεργειακό, και - δηλώνοντας ότι η Ρωσία λαμβάνοντας "υπ όψιν την επιθυμία των ελληνικών Αρχών να αναδειχθεί η χώρα σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων"- υπολογίζει πάντα την Ελλάδα στους σχεδιασμούς της και προτίθεται να συμβάλει "στη διαφοροποίηση των διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας, η οποία θα αυξήσει τη σταθερότητα των προμηθειών και, συνεπώς, την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά".

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος εγκωμιάζει εκτενώς τις "φιλικές πολυδιάστατες  ρωσοελληνικές σχέσεις", ωστόσο, επισημαίνει ότι "την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, εμποδίζει η κάμψη στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη δυναμική των διμερών εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες σε σχέση με πέρυσι μειώθηκαν κατά ένα τρίτο, στα 2,75 δισ. δολ. ΗΠΑ". 

Στο πρώτο μέρος του άρθρου του, ο Πούτιν αναφέρεται εκτενώς στις "μακραίωνες παραδόσεις φιλίας που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ των λαών μας" λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι "κοινές πολιτισμικές αξίες, ο ορθόδοξος πολιτισμός και η ειλικρινής αμοιβαία συμπάθεια αποτελούν στέρεα θεμέλια της συνεργασίας μας". Ο ρώσος πρόεδρος τονίζει, ακόμη, τη "σημασία που θα έχουν οι εορτασμοί της χιλιετούς παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγιο Όρος",  κατά τη διάρκεια του αφιερωματικού έτους Ελλάδας Ρωσίας.