Απόφαση ΕΕ: Οριστικό κλείσιμο βαλκανικής οδού, αντιστέκεται η Γερμανία!

Ανταλλάγματα για την Ελλάδα

Σύμφωνα με  πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, το σχέδιο απόφασης της ΕΕ βγήκε ήδη από χθες το βράδυ. Προβλέπει μάλιστα οριστικό κλείσιμο των συνόρων και "μάξιμουμ" οικονομική βοήθεια σε Ελλαδα! Είναι φανερό ότι το σχέδιο απόφασης σφραγίζει τον Βαλκανικό δρόμο και θέτει ερωτήματα αν τελικά η Ελλάδα θα δεχτεί το... αναπόφευκτο, ενώ όμως πηγές προσκείμενες στη Γερμανική κυβέρνηση δηλώνουν ότι δε συμφωνούν με το σχέδιο κλεισίματος της Δυτικής Βαλκανικής Οδού και ότι η καγκελάριος Α. Μέρκελ είναι εντελώς αντίθετη!

"Οι παράνομες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων πλησιάζουν στο τέλος. Αυτή η οδός είναι πλέον κλειστή", αναφέρεται σύμφωνα με πληροφορίες ήδη από το προοίμιο του Προσχεδίου. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως όποιοι πέρασαν, πέρασαν και πλέον όσοι μπαίνουν σε Ευρωπαϊκό έδαφος και συγκεκριμένα στην Ελλάδα πρέπει να μένουν στην Ελλάδα.  

Η Γερμανική αντίδραση

Η εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε σήμερα "εικασίες" την ανακοίνωση περί κλεισίματος του μεταναστευτικού διαδρόμου των Βαλκανίων που φέρεται ότι περιλαμβάνεται σε σχέδιο της τελικής δήλωσης της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.
"Έλαβα γνώση των πληροφοριών αυτών, ότι διατυπώνονται εικασίες για ένα κλείσιμο του διαδρόμου των Βαλκανίων. Όμως θέλω να πω ότι πρόκειται για εικασίες, οι διαπραγματεύσεις, οι συζητήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε", δήλωσε η εκπρόσωπος της Μέρκελ Κριστιάνε Βιρτς στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Aποδοχή της Αθήνας;

Σύμφωνα με  ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται εντέλει να αποδεχτεί το κλείσιμο των συνόρων, αν και μιλά για «απαράδεκτη αλλά ενδεχομένως μη αναστρέψιμη ενέργεια» και εκτιμά ότι υπάρχει χρόνος για δραστική βελτίωση της απόφασης.

Στη Σύνοδο θα διεκδικήσει ένα πλαίσιο ενεργειών:

  • Έναν άλλο ανθρωπιστικό διάδρομο μεταφοράς των προσφύγων απευθείας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
  • Σαφέστατο μήνυμα προς τους μετανάστες και πρόσφυγες στην Τουρκία ότι τα σύνορα είναι κλειστά και δεν έχει νόημα να έρχονται πλέον στην Ελλάδα.
  • Τη λειτουργία του προγράμματος επαναπροώθησης στην Τουρκία.
  • Την οικονομική ενίσχυση της χώρας για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.