Όχι στο φράχτη: Οι ισχυροί της Ευρώπης μας στηρίζουν στο προσφυγικό

Αισιόδοξος αναφορικά με το προσφυγικό αναχωρεί για τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός. Είναι μία από τις επισκέψεις στις Βρυξέλλες όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει δίπλα του, τουλάχιστον για το μεγάλο αυτό θέμα, τους ισχυρούς της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός είναι πλέον πιο άνετος μετά τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ για το φλέγον θέμα της παραμονής της χώρας στην Σένγκεν, γραμμή που υιοθέτησε στην Αθήνα χωρίς αστερίσκους και ο Ντόναλντ Τουσκ.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι μπορεί και να αποφευχθεί το κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ, ειδικά μάλιστα με κατασκευή... φράχτη, θέμα που καυτηρίασε άλλωστε ο πρωθυπουργός στην διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις χώρες που υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα ως αντιευρωπαϊκές.

Σε ανάλογο κλίμα για τα σύνορα είναι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Έτσι αυτή τη φορά οι τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) εκτιμάται ότι θα απομονωθούν. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έχει στα χέρια του τα hotspots που είναι έτοιμα.

Το μήνυμα έστειλε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξεκαθαρίζοντας ότι: «Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε πολιτικά αποδεκτό η ΕΕ να συνεργαστεί με μία τρίτη χώρα προκειμένου να κλείσει να σύνορα ενός κράτους – μέλους».