Τουσκ: Η έξοδος της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν σταματάει τον πόλεμο

Την ανάγκη να απαντήσει η Ευρώπη στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει με ενότητα υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Αθήνα. «Δεν είναι περίοδος για exits», τόνισε και συμπλήρωσε πως οι κοινές προκλήσεις δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν με συνυπευθυνότητα και όχι με blame game. Τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο αντρών ήταν το προσφυγικό αλλά και το ζήτημα των σχέσεων Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου.

Αναφερόμενος στη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια διεθνή και ευρωπαϊκή πρόκληση και τόνισε πως για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση, με σεβασμό στην αλληλεγγύη και δίκαιο επιμερισμό των βαρών.

Έκανε λόγο για δυσανάλογο βάρος που ο ελληνικός λαός έχει κληθεί να σηκώσει, αλλά και μεγάλο κόστος, «σεβόμενοι όμως πάντα τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και αναδεικνύοντας τις αξίες μας».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως με τον κ. Τουσκ συζήτησαν τη σημασία να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την επίλυση του συριακού προβλήματος, την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες της Συρίας.

«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η πρόοδος των αποφάσεων που έχουμε λάβει για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών», ανέφερε επίσης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «συμφωνήσαμε για ενίσχυση της Frontex, αναβάθμιση των διαδικασιών ταυτοποίησης και καταγραφής και την επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής των μεταναστών στις χώρες τους και βεβαίως τη μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρώπη». «Συζητήσαμε και για την απόφαση του ΝΑΤΟ για δραστηριοποίηση στην περιοχή και τονίσαμε τη σημασία της συνεργασίας με τη Frontex και την επιχείρηση Ποσειδών με διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.

«Υπογράμμισα ότι τούτη την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται σε σημαντικές προκλήσεις, κυριαρχούν δύο αντιλήψεις: μια φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση και μια αντίληψη αντιευρωπαϊκή που θεωρεί ότι τα προβλήματα αφορούν αυτούς που τα αντιμετωπίζουν. Η Ελλάδα ανήκει στην πρώτη οικογένεια. Η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλο αγώνα για τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε. Μια σειρά από χώρες, κυρίως στο προσφυγικό, προβάλλουν μια αντίληψη ότι χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη. Δεν διστάζουν να επιτίθενται και κατά της Ελλάδας», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «οι κοινές προκλήσεις δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν με συντονισμένες δράσεις, με επιμερισμό υπευθυνότητας. Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Σήμερα, έχουμε προχωρήσει τάχιστα στην ολοκλήρωση των κέντρων καταγραφής στα νησιά και των κέντρων μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα και βεβαίως έχουμε προχωρήσει αρκετά αλλά αυτό δεν αρκεί. Ο αγώνας θα είναι καθημερινός».

Τουσκ: Να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας με περαιτέρω προσπάθεια και στήριξη από τους εταίρους στην Ευρώπη», τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ από το Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μάλιστα επεσήμανε ότι αναγνωρίζονται όσα έχει κάνει η Ελλάδα.

Για το προσφυγικό τόνισε ότι η Ελλάδα πλήττεται περισσότερο αν και δεν προκάλεσε αυτή την κρίση.

Για τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν ο κ. Τουσκ τόνισε ότι «ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση.  Να εξαιρεθεί η Ελλάδα δεν λύνει απολύτως κανένα πρόβλημα, δεν τερματίζει τον πόλεμο στη Συρία».