Καμμένος: Δεν θα υπάρξουν κοινές περιπολίες ελληνικών – τουρκικών πλοίων

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την πρόταση της Τουρκίας για ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσό) για την μετάβασή του στο Ιράν και έδωσε εντολή για κατάρτιση νέου σχεδίου πτήσης που δεν περιέλαβε τελικά την Τουρκία, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Στον ενικό” του Star, σχετικά με το θέμα της πρότασης της Τουρκίας να επιτρέψει την υπέρπτηση μόνο εάν δεχόταν η Ελλάδα ανεφοδιασμό αεροσκάφους στο Μπόντρουμ.

Αναφορικά με την επιχείρηση του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρχουν κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων και τα τουρκικά πλοία θα δρουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τα ελληνικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ υπενθύμισε πως στην περιοχή ισχύει η αρχή της μέσης γραμμής.

Ο κ. Καμμένος διευκρίνισε ότι η ΝΑΤΟική δύναμη δρα υπό τη διοίκηση όλων των μελών της Συμμαχίας και υπάρχει μόνιμος Έλληνας αξιωματικός ο οποίος μπορεί να θέσει βέτο σε οποιοδήποτε μέρος της επιχείρησης.

Το ΝΑΤΟ ήλθε γιατί η τουρκική ακτοφυλακή βοηθούσε στο πέρασμα των προσφύγων στην Ελλάδα, τόνισε, υπογραμμίζοντας πως τα νατοϊκά πλοία θα κάνουν επιτήρηση και παρακολούθηση και θα ειδοποιούν τα αντίστοιχες αρμόδιες αρχές. Εξασφαλίζεται η αρμοδιότητα του ελληνικού ΕΚΣΕΔ (Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης), πρόσθεσε.

Με ευθύνη της νατοϊκής δύναμης θα επιστρέφουν στην Τουρκία όσοι βγαίνουν από τα παράλια, ανέφερε, και παρατήρησε ότι με την παρουσία του ΝΑΤΟ δεν θα λήξει η τουρκική προκλητικότητα αλλά θα διαπιστωθεί από τρίτο μάτι η παραβατικότητα της έναντι των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Επίσης, σχολίασε ότι η Τουρκία θέλει την παρουσία του ΝΑΤΟ γιατί υπάρχουν 22 ρωσικά πλοία στο Αιγαίο.