Αγωγός φυσικού αερίου από Ισραήλ, μέσω Ελλάδος, στην Ευρώπη

Θέμα μελέτης της πιθανότητας δημιουργίας αγωγού, που θα μεταφέρει τα κοιτάσματα του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, έθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου στην χθεσινή πρώτη τριμερή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις, μετά την συνάντηση ο κ. Νετανιάχου χαρακτήρισε αυτό το σχεδιασμό ως «τολμηρό», ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός , Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην πολύ μεγάλη σημασία της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ, τόνισε ότι «βεβαίως, η Ελλάδα να παίξει το ρόλο της γέφυρας των δύο χωρών, που θα θελήσουν να αποκτήσουν άμεσα οφέλη από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων δια της μεταφοράς τους προς την Ευρώπη δια μέσου της Ελλάδας». 

Τσίπρας: Ιστορική η Σύνοδος Αθήνας, Κύπρου, Ισραήλ

Οι τρεις χώρες κατά την συνάντηση των ηγετών τους συμφώνησαν στην προώθηση κοινών έργων στον ενεργειακό τομέα και στην προώθηση της συνεργασίας σε άλλους τομείς . 

Στην κοινή διακήρυξη προβλέπονται κοινά έργα για την ενέργεια, τις θαλάσσιες μεταφορές, την καινοτομία, τις υδάτινες τεχνολογίες, τις μεταφορές, τον τουρισμό, την ασφάλεια και τις εμπορικές συνεργασίες. Στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης κορυφής υπεγράφη από τους αρμόδιους υπουργούς συμφωνία για διαχείριση των υδάτινων πόρων. Επίσης, συμφωνήθηκε η δημιουργία υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρισμού των τριών κρατών.

Οι ηγέτες των τριών χωρών προχώρησαν στη σύσταση ειδικής Επιτροπής, αρμόδιας για την παρακολούθηση των όσων συμφωνήθηκαν, προκειμένου στην επόμενη συνάντηση, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός εξαμήνου, να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα. 

Στη δήλωση του ο πρωθυπουργός της Ελλάδος υπογράμμισε ότι με την πρώτη τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ έγινε «ένα σημαντικό βήμα μπροστά για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας». Το τριμερές αυτό σχήμα, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, για την Ελλάδα αποτελεί «μια στρατηγική επιλογή που στόχο έχει να ενισχύσει τις δυνατότητες των χωρών μας, ώστε να συνεισφέρουμε τόσο προς όφελος των λαών μας όσο και προς όφελος της περιοχής, με αιχμή τη συνδεσιμότητα σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά νέα τεχνολογία και καινοτομία, και βεβαίως ο τουρισμός».