Το προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης Παυλόπουλου – Μπαχ

Έναν σημαντικό σύμμαχο στον αγώνα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού βρήκε η χώρα μας στο πρόσωπο του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπάχ, ο οποίος πέρασε χθες το κατώφλι του Προεδρικού μεγάρου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Όπως του είπε ο κ.Παυλόπουλος το Ολυμπιακό Κίνημα πολύ περισσότερο από κάθε άλλον μπορεί να διδάξει στους Λαούς ότι δεν μπορεί να υπάρχουν φοβικά σύνδρομα απέναντι σε ανθρώπους που ζητούν προστασία, τους οποίους χαρακτήρισε ικέτες, ενώ εξήρε την στάση της ΔΟΕ  να θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της το προσφυγικό.
 
«Χαίρομαι που σας υποδεχόμαστε στην Αθήνα, επειδή η παρουσία σας εδώ συνδυάζεται με την παρέμβαση των ολυμπιακών θεσμών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, όλη η Ανθρωπότητα, το τεράστιο προσφυγικό ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει, με τους όρους που ταιριάζουν στον Πολιτισμό μας, δηλαδή με όρους Ανθρωπισμού. Γιατί πρέπει αυτή τη στιγμή να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε αμείλικτοι εναντίον της τρομοκρατίας, κάθε μορφής τρομοκρατίας και ιδίως της ισλαμικής τρομοκρατίας που έχει ενσκήψει, αλλά τους πρόσφυγες τους αντιμετωπίζουμε όπως ταιριάζει στην ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος» είπε ο κ.Παυλόπουλος.
 
Απο την πλευρά του ο Τόμας Μπαχ, αναγνώρισε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τους πρόσφυγες, και παραδέχθηκε ότι το «αντιμετωπίζετε με ανθρωπιά» και γιαυτό το λόγο η ΔΟΕ θα υποστηρίξει τη χώρα μας.
«Έχουμε αποφασίσει ως διεθνής ολυμπιακή επιτροπή να σας βοηθήσουμε όσον αφορά τα hot spots της Λέσβου. Έχουμε επίσης αποφασίσει να προσφέρουμε συμπληρωματική οικονομική βοήθεια στην UNHCR, που είναι ο οργανισμός για τους πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών και επίσης έχουμε αποφασίσει να κάνουμε μια κίνηση συμβολική , η οποία θα είναι η εξής. Αποφασίσαμε όταν θα ανάψει η ολυμπιακή φλόγα στην Ολυμπία, να περάσει η φλόγα από ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Και μάλιστα αποφασίσαμε επίσης ένας από τους πρόσφυγες να είναι εκείνος ο οποίος θα τρέξει μαζί με τη φλόγα» είπε ο κ.Μπαχ. Τέλος, αποκάλυψε ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ριο το καλοκαίρι, εάν ένας από τους πρόσφυγες είναι σε επίπεδο συναγωνισμού, τότε θα προσκληθεί να συμμετάσχει και να μπορέσει να μπει και να περπατήσει μεταφέροντας την ολυμπιακή σημαία μέσα στο ολυμπιακό στάδιο του Ρίο στη Βραζιλία.