Μουζάλας: Θέλουν να μας κάνουν τη νήσο Έλλις της Ευρώπης

Τον κίνδυνο να μετατραπεί η Ελλάδα σε Νήσο Έλις (Ellis Island) της Ευρώπης υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «Η Ελλάδα και οι μεταναστευτικές ροές».

Θυμίζουμε ότι το νησί Έλλις είναι λίγο έξω από το Μανχάταν και από το 1892 έως το 1954 υποδεχόταν τους μετανάστες, με το έδαφός του να εξυπηρετεί ως κέντρο διαλογής και καραντίνα για ολόκληρες τις ΗΠΑ!

«Όλα εξαρτώνται από το ποια δύναμη θα νικήσει μέσα στην Ευρώπη. Θα νικήσει η δύναμη που δεν θέλει να κάνει νησιά Έλις; Αν νικήσει αυτή η δύναμη είμαστε εντάξει, αν νικήσει η δύναμη που θέλει να κάνει νησιά Έλις, είναι πιθανόν να έχουμε πρόβλημα και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Αν έχει σπάσει το αυγό του φιδιού, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με το φίδι», σημείωσε, σχολιάζοντας το προσφυγικό ζήτημα και την αντιμετώπισή του στα ευρωπαϊκά όργανα.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια φοβισμένη Ευρώπη που δεν μπορεί να αντέξει άλλο αυτή την προσφυγική ροή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας, μιλώντας εν μέσω συνθημάτων και διαμαρτυριών για το φράχτη του Έβρου, από ομάδα διαδηλωτών που άνοιξε πανό μέσα στην αίθουσα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «για πρώτη φορά από τον Β΄Π.Π., βρισκόμαστε μπροστά στο μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα», με ενδεικτικό το γεγονός ότι «μέσα σε 8 μήνες, "πέρασαν" από την Ελλάδα 800.000 άνθρωποι, διωγμένοι από τον φονταμενταλισμό».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η μεγάλη διαμάχη που γίνεται στην Ευρώπη, αυτό που είπε ανοιχτά ένας Βέλγος ακροδεξιός στη Σύνοδο Κορυφής, είναι να κάνουμε push back που είναι ποινικό αδίκημα, αρνούμαστε να το κάνουμε και γι’ αυτό τον λόγο μας πολεμούν συνέχεια».

Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ και αφορούν την μη λειτουργία του καταυλισμού προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, ξεκαθάρισε ότι ο σχεδιασμός, μετά την απαγόρευση διέλευσης άλλων εθνικοτήτων εκτός από Ιρακινούς, Αφγανούς και Σύρους, αφορά στην φιλοξενία προσφύγων όταν υπάρχει πολύωρο κλείσιμο του σημείου διέλευσης από τη γειτονική χώρα.

«Είμαστε αυτό το κομμάτι της Ε.Ε. Που παλεύουμε για να μην κλείσουν τα σύνορα», τόνισε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «τραγική» την έλλειψη ως κυβέρνηση, να μη δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα ασυνόδευτα παιδιά, ζήτημα που όμως, όπως τόνισε, θα αντιμετωπισθεί άμεσα.