Κομισιόν: Η Ελλάδα δε φύλαξε καλά τα σύνορα της Σένγκεν!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι η Ελλάδα "αμέλησε σοβαρά" τα καθήκοντά της όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων της Ζώνης Σένγκεν και δίνει στην Αθήνα διορία τριών μηνών προκειμένου να ελέγχει τα σύνορά της, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι άλλες χώρες της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης θα κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα.

Ο Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόφσκις ανακοίνωσε ότι, κατά τη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε ένα σχέδιο έκθεσης για την κατάσταση στα ελληνικά σύνορα, βασισμένη σε επιτόπιες επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση αλλά υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά την καταγραφή και τη δακτυλοσκόπηση των προσφύγων, τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων που δεν αντιπαραβάλλονται με τη βάση δεδομένων Σένγκεν (SIS) και αυτήν της Europol. Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρές αμέλειες εκ μέρους της Ελλάδας που οδηγούν σε χάσματα και κενά, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος αναγνώρισε ωστόσο ότι από τον Νοέμβριο και μετά έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος.

"Το σχέδιο έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα παραμέλησε σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις στους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων που πρέπει να αντιμετωπιστούν (...) από τις ελληνικές αρχές", είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Αν το σχέδιο της Επιτροπής εγκριθεί, με ειδική πλειοψηφία, από τις χώρες της ζώνης Σέγκεν, η Επιτροπή θα συντάξει συστάσεις προς την Ελλάδα οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός τριμήνου. Στην αντίθετη περίπτωση θα μπορούν, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί, οι χωρες της ζώνης του Σέγκεν να επαναφέρουν ελέγχους στα συνορά τους ως το μέγιστο χρονικό διάστημα των δύο ετών και όχι των έξι μηνών, όπως σήμερα ισχύει.

Άλλο το ελληνικό πρόγραμμα, άλλο η Σένγκεν

Πάντως, ο Βάλντις Ντομπρόφσκις ξεκαθάρισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συνδέει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε συνδέει το ελληνικό πρόγραμμα με θέματα που έχουν να κάνουν με τη Σένγκεν”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντομπρόβσκις, ενώ συμπλήρωσε ότι η επαναξιολόγηση των προϋποθέσεων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

“Τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, στο πλαίσιο της οποίας τίθενται πολλά ζητήματα”, συνέχισε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις και αναφέρθηκε στα σημαντικότερα από αυτά. Συγκεκριμένα, είπε πως αναμένεται να καθοριστούν από τις ελληνικές αρχές ποια μέτρα θα ληφθούν έτσι ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016, το 2017 και το 2018 και να προχωρήσει η χώρα προς ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Επίσης, ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος για την οποία η Ελλάδα έχει καταθέσει μια “αρκετά ολοκληρωμένη” πρόταση.

“Συζητάμε τώρα την εμβέλεια και τη φιλοδοξία” της εν λόγω πρότασης με στόχο να διασφαλιστεί “μακροχρόνια βιωσιμότητα” του συστήματος, προσέθεσε ο ίδιος, ενώ έκανε αναφορά και στις συζητήσεις για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων αλλά και για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

“Θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντικό να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Ωστόσο δεν μπορούμε να κινηθούμε γρηγορότερα από το ρυθμό με τον οποίο κινούνται οι ελληνικές αρχές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιτυχής εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και ως προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά εφαρμογής, ότι υπάρχει οικονομική σταθερότητα και ότι θα επιστρέψει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης”, κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.