Απάντηση της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα για το δημοσίευμα στη “Die Welt”

Με ανακοίνωσή της, η πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα υπογραμμίζει τη στενή συνεργασία της Γερμανικής Κυβέρνησης και της ίδιας της πρεσβείας με τις ελληνικές αρχές. Παράλληλα χαρακτηρίζει «υποθετική εσωτερική αλληλογραφία», έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο γερμανικό Τύπο και επισημαίνει τα επαινετικά λόγια του ομοσπονδιακού υπουργού κ. Στάιμαϊερ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα, για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα παγίως δεν σχολιάζουν δημοσιεύματα του τύπου, τα οποία αφορούν υποθετική εσωτερική αλληλογραφία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γερμανικής Πρεσβείας.

Στην ίδια ανακοίνωση προσθέτει ότι «ο Ομοσπονδιακός Υπουργός κ. Στάινμαϊερ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα επαίνεσε όλους τους συνομιλητές του και ειδικότερα τον Πρωθυπουργό, για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των δύσκολων προκλήσεων, ενώπιον των οποίων βρίσκεται η Ελλάδα. Αντιμετώπιση στην οποία συνδράμει σε μεγάλο βαθμό και η Γερμανία. Σε αυτό το πνεύμα η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και η Πρεσβεία συνεργάζονται στενά και εμπιστευτικά με όλες τις ελληνικές αρχές». 

Κυβερνητικές πηγές, με αφορμή τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, επισημαίνουν την σημασία της πρωτοβουλίας για την έκδοση της ανακοίνωσης με την οποία διαψεύδεται το δημοσίευμα στο γερμανικό Τύπο.

Το δημοσίευμα που προκάλεσε την οργή του Μαξίμου είναι αυτό της εφημερίδας Die Welt που επικαλείται τρισέλιδη αναφορά της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι "πρακτικά ακυβέρνητη", μοιάζει με "ακυβέρνητο πλοίο" και η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος πιθανόν να καθυστερήσει ίσως και ως το καλοκαίρι του 2016.

Οι κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν επίσης την αναφορά σε «υποθετική» εσωτερική αλληλογραφία, αλλά και την ρητή αναφορά στην στήριξη από τον Γερμανό ΥΠΕΞ Στάινμάγερ και την γερμανική Κυβέρνηση προς την ελληνική κυβέρνηση για όλες τις προκλήσεις δηλαδή και όσον αφορά στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος Πρόγραμμα, αλλά και στη διαχείριση του Προσφυγικού.