Τσίπρας: Δε θα γίνουμε αρένα κατασχέσεων – Ολάντ: Να βρούμε το όριο

Δε θα γίνει η χώρα αρένα κατασχέσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Φρανσουά Ολάντ.

«Η Γαλλία ήταν και είναι στο πλευρό της Ελλάδας. Η Γαλλία και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συζητήσεων για το πρόγραμμα στήριξης στήριξε την Ελλάδα», υποστήριξε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και επεσήμανε ότι «το ελληνικό Έθνος μπορεί να έχασε πολλά, δεν έχασε όμως την ψυχή του».

Μάλιστα έκανε αναφορά στους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια και επεσήμανε γενικά ότι αυτό που ζητάει η Ελλάδα είναι μια ευελιξία ενώ τόνισε: «Αυτό που ανησυχεί τους Έλληνες είναι αυτά τα δάνεια, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μια νέα απειλή για τις οικογένειες. Θα πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δε μπορεί να γίνει κατάσχεση. Αυτό είναι μια θεμιτή συζήτηση».

Μάλιστα είπε ότι η Ευρώπη χρησιμοποιεί λέξεις που δεν σημαίνουν τίποτα. «Η Ευρώπη χρησιμοποιεί ευφάνταστες λέξεις που δεν σημαίνουν τίποτα. Τι σημαίνει αξιολόγηση;» τόνισε σημειώνοντας μάλιστα ότι θα στηρίξει την Αθήνα και στη διαδικασία ελέγχου από την τρόικα και ότι η Γαλλία θέλει να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις.

«Να αξιολογήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να επανέλθει σταθερότητα και εμπιστοσύνη στη χώρα», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι: «Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να δράσουμε μόνοι. Όλη η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα».

Θα πρέπει να δημιουργηθούν συνεργασίες για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους, τη φορολογία, τον επαναπατρισμό των καταθέσεων του εξωτερικού, τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους ώστε η Ελλάδα να επωφεληθεί, καλύτερη απορρόφηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τόνισε ακόμη οτι ξέρει τι περνάει ο ελληνικός λαός και πρόσθεσε: «Ο Αλέξης ήταν ασταμάτητος στις προσπάθειές του στις διαπραγματεύσεις. Χαιρετίζω την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού για υπεύθυνη στάση».

«Πώς θα μπορούσαμε να φανταστούμε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα;», είπε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό υπογράμμισε πως «υπάρχει και ένα ακόμη θέμα που χρήζει ευρωπαϊκής αλληλεγγύης: Το θέμα των μεταναστών».

«Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης για τους πρόσφυγες» ανέφερε και σημείωσε ότι: «Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης».

Μάλιστα έστειλε μήνυμα στην Τουρκία τονίζοντας: «Η Τουρκία να προσέξει τα δικά της σύνορα και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Να τη στηρίξουμε για να μείνουν οι πρόσφυγες».

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αλληλεγγύη της ΕΕ στο θέμα των προσφύγων», είπε.

 

Τσίπρας: "Σεβόμαστε τους κανόνες, αλλά απαιτούμε και σεβασμό"

Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, αλλά δε θα δεχτεί να γίνει αρένα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας: «Άλλο πράγμα να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας και τα συμφωνηθέντα και άλλο κάποιοι να θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν είναι ισότιμος εταίρος, αλλά κάποιος κατάδικος που εκτίει κάποια ποινή», δήλωσε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι η χώρα θα έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της μέχρι το τέλος Νοέμβριου και ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Ειδικότερα στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην τρόικα και με την στήριξη του Ολάντ είπε: «Όποιος νομίζει πως θα μετατρέψει την ελληνική κοινωνία σε αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας, να γνωρίζει ότι αυτό δεν γίνεται αποδεκτό. H Ελλάδα είναι ισότιμος εταίρος κι όχι κατάδικος που εκτίει κάποια ποινή. Σεβόμαστε τους κανόνες, αλλά απαιτούμε και σεβασμό».

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο γεγονός πως η χώρα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε παρότι υπάρχουν μέτρα που ψηφίστηκαν στα οποία διαφωνεί.

«Τον περασμένο Ιούλη περάσαμε δύσκολες στιγμές, όμως οι δύσκολες στιγμές ενώνουν τους ανθρώπους. Ο Φρανσουά ήταν ένας από τους ανθρώπους που με έπεισε να δεχτώ ένα δύσκολο συμβιβασμό, με στόχο να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη, σε πείσμα ακραίων δυνάμεων που ήθελαν διαίρεση της Ευρώπης, σχέδια που ίσως δεν έχουν ακόμα εγκαταλείψει», τόνισε.

«Παράγοντας όμως που κρίνει την πολιτική σταθερότητα είναι η κοινωνική συνοχή, η κοινωνική ειρήνη. Παρεμβάσεις ή απαιτήσεις παράλογες, ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής που υπερβαίνουν και τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου, παρεμβάσεις που απειλούν την κοινωνική ειρήνη και μας γυρνούν πίσω στον φαύλο κύκλο της έντασης αποτελούν ευθείες παρεμβάσεις ενάντια στην προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος και υπ΄αυτή την έννοια είναι παρεμβάσεις που στόχο έχουν τη διαίρεση της Ευρώπης.

Πρέπει λοιπόν κάποιοι να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία, την οποία και θα τηρήσει, δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής. Αν κάποιοι επιμένουν να θέλουν να εκδικηθούν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο μονάχα την Ελλάδα, αλλά τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την Ευρώπη», είπε.