Επαφές Τσίπρα με Νταβούτογλου, Μπαν Κι Μουν και… Μαδούρο

Σειρά σημαντικών επαφών περιλαμβάνει και το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε, στις 16:30 (9:30 ώρα Αμερικής) και 17:00 (10:00 ώρα Αμερικής), διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, αντιστοίχως.

Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Νίκο Αναστασιάδη επιβεβαιώθηκε η κεντρική σημασία του συντονισμού και της συνεργασίας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δεδομένης, ειδικά, της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και της εντατικοποίησης των δικοινοτικών συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού. Συζητήθηκαν ακόμα οι εξελίξεις στις συνομιλίες αυτές, καθώς και οι προοπτικές πραγματοποίησης τριμερών επαφών με το Ισραήλ, καθώς και την Αίγυπτο.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου αναδείχθηκε και από τις δύο πλευρές η στρατηγική σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Στην κατεύθυνση αυτή, επιβεβαιώθηκε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη ελληνικού κυβερνητικού κλιμακίου στην Αίγυπτο, προκειμένου να εντατικοποιηθεί η συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των μεταφορών, κυρίως δε σε σχέση με την ανάπτυξη της νέας διώρυγας του Σουέζ. Συμφωνήθηκε επίσης ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στην Ελλάδα, ενώ εξετάστηκε και η προοπτική πραγματοποίησης συνόδου τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στις 00:40 ώρα Ελλάδος (17:40 ώρα Αμερικής), ενώ νωρίτερα, στις 21:30 (14:30 ώρα Αμερικής) θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο κ. Τσίπρας συναντάται στη 01:00 (18:00 ώρα Αμερικής), ενώ νωρίτερα, στις 22:15 (15:15 ώρα Αμερικής) θα έχει γεύμα με τον πρόεδρο του ιρλανδικού κόμματος Sinn Fein, Τζέρι Άνταμς.

Το απόγευμα, στις 18:00 και 20:30 ώρα Ελλάδος, ο κ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με τα συντακτικά συμβούλια της Wall Street Journal και της New York Times, αντιστοίχως.

Μετά το πέρας των συναντήσεων του, ο κ. Τσίπρας θα παραστεί στη δεξίωση της ΕΕ (01:30 ώρα Ελλάδος, 18:30 ώρα Αμερικής), στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με την Ομογένεια (02:30 ώρα Ελλάδος, 19:30 ώρα Αμερικής) και στις 03:30 ώρα Ελλάδος (20:30 ώρα Αμερικής) παρατίθεται δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας από την Μόνιμο Αντιπρόσωπο.