Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συνόδου: Τσίπρα, το πάρτι τελείωσε!

Μετά από πέντε μήνες δράματος, ψευδών υποσχέσεων και δυσάρεστων εκπλήξεων, οι ηγέτες της Ευρώπης είναι επιτέλους έτοιμες να δείξει στον Αλέξη Τσίπρα την έξοδο” γράφει σήμερα το Bloomberg, που παρουσιάζει το δραματικό παρασκήνιο της χθεσινής Συνόδου Κορυφής και το τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες του κτιρίου Justus Lipsius στις Βρυξέλλες.

Σε μια τεταμένη και συναισθηματικά φορτωμένη συνάντηση, οι Ευρωπαίοι εταίροι κατηγόρησαν τον Τσίπρα ότι δεν εκτίμησε τις προσπάθειες ούτε των ίδιων ούτε και των φορολογούμενων πολιτών τους για να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό και τον κατηγόρησαν για κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή και αποσταθεροποίηση της νομισματικής ένωσης.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, είπε στον Ελληνα πρωθυπουργό πως “το πάρτι σε βάρος των άλλων τελείωσε. «Δεν μπορείς να έχεις μια χώρα να απολαμβάνει το γλέντι, να ξοδεύει υπέρμετρα και να πληρώνουν όλοι οι άλλοι, περιλαμβανομένων των πολιτών μας που έχουν πολύ χαμηλότερες συντάξεις και μισθούς.Η Ευρώπη και το ευρώ δεν είναι έτοιμα να πληρώσουν για την ανεύθυνη συμπεριφορά της νέας ελληνικής κυβέρνησης”. 

Μαζί με την Λιθουανή πρόεδρο, στην επίθεση κατά του Ελληνα πρωθυπουργού ηγήθηκε και ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζοζέφ Μουσκατ, ο οποίος  είπε πως ο Τσίπρας έχει δημιουργήσει ένα "τεράστιο χάσμα εμπιστοσύνης" με τους εταίρους. Μάλιστα, σε συνέντευξή του ο Μουσκατ είπε πως οι ηγέτες εξοργίστηκαν από την απόφαση του Τσίπρα για διενέργεια δημοψηφίσματος την ώρα που φαινόταν εφικτή μια συμφωνία, γιαυτό " θέλαμε να είμαστε πιο σκληροί από ποτέ (με τον Τσίπρα) στα αιτήματά μας".  

Επίσης, πολλοί υπουργοί Οικονομικών ενοχλήθηκαν από το ότι «πρώτη επίσημη» του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν παρουσίασε ολοκληρωμένο σχέδιο και πολλοί διερωτήθηκαν γιατί έπρεπε να “κόψουν” τις διακοπές τους για να εμφανιστούν στο Eurogroup.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Σόιμπλε ζήτησε από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να του παρουσιάσουν  λεπτομερώς το σχέδιό τους για τις επιπτώσεις ενός Grexit και τελικά η κυρία Μέρκελ έδωσε το τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά, για συμφωνία μέχρι την Παρασκευή το πρωί.