Μέρκελ και Ολάντ κρατούν ανοιχτή την πόρτα για την Ελλάδα

Η πόρτα παραμένει ανοιχτή για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, συμφώνησαν Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου, όμως διεμήνυσαν πως η ελληνική πλευρά θα πρέπει τάχιστα να υποβάλει “σοβαρές” προτάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως οι απαραίτητες συνθήκες για μία συζήτηση επί ενός νέου προγράμματος δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, και κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει προτάσεις αυτήν την εβδομάδα.

“Λέμε πολύ ξεκάθαρα ότι η πόρτα για συζητήσεις παραμένει ανοιχτή και η συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης αύριο πρέπει να ερμηνευθεί με τον τρόπο αυτό. Αλλά την ίδια στιγμή λέμε ότι τα προαπαιτούμενα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα σταθερό πρόγραμμα του ESM δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή”, σημείωσε η Μέρκελ.

Υπάρχει μια "κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Ευρώπη και για την Ελλάδα", υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος. "Επαφίεται στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει σοβαρές, αξιόπιστες προτάσεις που θα μπορέσουν να μετατραπούν σε ένα πρόγραμμα που θα δίνει μακροπρόθεσμη προοπτική, διότι η Ελλάδα χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη προοπτική στην Ευρωζώνη με σταθερούς κανόνες, όπως και η ίδια η Ευρωζώνη", επεσήμανε.