Κρούγκμαν: Η Ευρώπη νίκησε

Για νίκη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης κάνει λόγο ο γνωστός οικονομολόγος και αρθρογράφος, Πολ Κρούγκμαν, σε άρθρο του στους New York Times. 

Όπως αναφέρει ο Κρούγκμαν:

"O Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κερδίσει μία μεγάλη νίκη στο δημοψήφισμα, ενισχύοντας τη θέση τους για ό, τι έρχεται την επόμενη μέρα.

Αλλά οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι κερδισμένοι: Θα έλεγα ότι η Ευρώπη, και η ευρωπαϊκή ιδέα, μόλις κέρδισαν επίσης, πετυχαίνοντας μία μεγάλη νίκη.

Ξέρω ότι δεν είναι το πώς οι περισσότεροι άνθρωποι το βλέπουν. Αλλά σκεφτείτε το αυτό: έχουμε μόλις δει την Ελλάδα να αντιστέκεται σε μια πραγματικά άθλια εκστρατεία εκφοβισμού και μια προσπάθεια να τρομάξει το ελληνικό κοινό, όχι μόνο για να δεχτεί τις απαιτήσεις των πιστωτών, αλλά για να απαλλαγεί από την κυβέρνησή της. Ήταν μια επαίσχυντη στιγμή στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία, και θα είχαν δημιουργήσει ένα πραγματικά άσχημο προηγούμενο, αν τα είχαν καταφέρει. Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Δεν χρειάζεται να αγαπάει κανείς το ΣΥΡΙΖΑ, ή να πιστεύει ότι ξέρει τι κάνει - δεν είναι σαφές τι κάνουν, αν και η τρόικα έχει δείξει ένα πολύ άσχημο πρόσωπο - αλλά να πιστεύουν ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έχουν μόλις σωθεί από τα δικά τους χειρότερα ένστικτα", αναφέρει μεταξύ άλλων.