Τσίπρας: Το “ΟΧΙ” σε μία μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει “ΟΧΙ” στην Ευρώπη

Μήνυμα την παραμονή του δημοψηφίσματος έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με δηλώσεις του. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

"Η ώρα της ευθύνης και της δημοκρατίας έφτασε. Καλό είναι να σιγήσουν οι σειρήνες τις κινδυνολογίας και της καταστροφής. Ας προσέλθουμε στις κάλπες με ψυχραιμία, ζυγίζοντας τα επιχειρήματα και όχι τους αφορισμούς. Χθες είχαμε την έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, η οποία επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ο μόνος δρόμος, όπως λένε οι ίδιοι είναι να κουρευτεί κατά 30% το χρέος και να δοθεί 20ετής περίοδος χάριτος. Αυτή η θέση δεν παρουσιάστηκε ποτέ στην κυβέρνηση στους 5 μήνες που διαπραγματευόμαστε. Η έκθεση του ΔΝΤ δικαιώνει την επιλογή μας να μη δεχτούμε μία συμφωνία που παρακάμπτει το μείζον ζήτημα του χρέους. 

Την Κυριακή δεν κρίνεται η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Αυτό που κρίνεται είναι εάν υπό το κράτος εκβιασμών θα δεχτούμε μία πολιτική, το αδιέξοδο της οποίας αποδέχονται τώρα οι ίδιοι αποδέχονται. Εάν θα δεχτούμε να περικοπούν κι άλλο οι συντάξεις ώστε από το υστέρημα των συνταξιούχων να συντηρούμε το έλλειμμα.

Ελληνίδες και Έλληνες λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα, να σεβαστούμε τις αντίθετες απόψεις και ενωμένοι να χαράξουμε το κοινό μας αύριο. Κανείς δεν αμφισβητεί την παρουσία της χώρας στην Ευρώπη. Το "ΟΧΙ" σε μία μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει "ΟΧΙ" στην Ευρώπη". 

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε: "Την Κυριακή δεν κρίνεται η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη αλλά αν θα ακολουθήσουμε μία πολιτική που οδηγεί στον αργό θάνατο της οικονομίας, αν θα κόψουμε τις συντάξεις ή αν θα ενισχύσουμε την διαπραγματευτική μας δύναμη. Το ΟΧΙ δεν σημαίνει ρήξη με τη Ευρώπη αλλά συνέχιση της διαπραγμάτευσης. Σας καλώ να πούμε ΟΧΙ στον διχασμό και στην εκστρατεία του φόβου, να αποφασίσετε για την δημοκρατία και την αξιοπρέπεια".