G7: Συζήτησαν για την Ελλάδα για… γεωπολιτικούς λόγους

Οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των G7 προγραμμάτιζαν να ρίξουν το βάρος σε προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας και ανάπτυξης, ένα ενδεχόμενο Grexit όμως επισκιάζει τα πάντα αυτόν τον καιρό, γράφει σήμερα η Deutsche Welle.

Η ημέρα ξεκινά ήρεμα στη Δρέσδη, αναφέρει το δημοσίευμα. Στο πρόγραμμα μεταξύ άλλων το κλειστό συμπόσιο με επτά από τους πλέον καταξιωμένους στο κόσμο και με μεγάλη επιρροή οικονομολόγους, όπως ο Λάρυ Σάμερς, Νουριέλ Ρουμπινί, Μάρτιν Χέλβιγκ, Κένεθ Ρογκόφ, Άλμπερτ Αλεσίνα, Ρόμπερτ Σίλερ και Τζέιμι Καρουάνα. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους οικονομολόγους θα γίνουν αντικείμενο προβληματισμού και σε επίπεδο των υπουργών Οικονομικών της ομάδας των G7, όπως ανέφερε πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

Η ατζέντα της πρώτη μέρας είναι πολύ πλούσια: θα συζητηθεί η αναγκαιότητα ενός νέου κώδικα συμπεριφοράς για τις τράπεζες προκειμένου να θωρακιστούν οι αγορές από την κρίση. Εκπρόσωπος της γερμανικής αντιπροσωπείας ανέφερε ότι στο τραπέζι υπάρχει σχετική πρόταση, που θα συζητηθεί. Ένα άλλο θέμα είναι η πρωτοβουλία BEPS, (Base erosion and profit sharing), της λεγόμενης διάβρωσης της φορολογικής βάσης και μεταφοράς των επιχειρησιακών κερδών σε χώρες με ευνοϊκότερο φορολογικό σύστημα. Εκείνο που θα πρέπει να αποφευχθεί εντελώς είναι οι μεγάλοι όμιλοι να μην πληρώνουν καθόλου φόρους, ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής αντιπροσωπείας. Επίσης θα συζητηθεί και το πρόβλημα των «ερίδων» ανάμεσα στις χώρες για το πού τελικά θα φορολογηθούν οι όμιλοι. Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική κρίση η γερμανική πλευρά μεταφέρει κλίμα απόλυτης ομόνοιας και συναίνεσης στη διαπίστωση ότι διαρκής και βιώσιμη ανάπτυξη διασφαλίζεται με περισσότερη καινοτομία και επενδύσεις αλλά και με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένα από τα κύρια θέματα της συνάντησης των G7. Πάντως, ο εκπρόσωπος των G7 παραδέχτηκε ότι συζητήθηκε και η Ελλάδα, κυρίως για γεωπολιτικούς λόγους...