Πρόοδος και καλό κλίμα στη Ρίγα, αλλά η ουσία παραμένει στις Βρυξέλλες

Στο τέλος της έφτασε η μαραθώνια συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, που έλαβε χώρα στη Ρίγα της Λετονίας.

Η συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 22:30, αμέσως μετά το δείπνο των ηγετών της ΕΕ στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής, όταν οι δύο ηγέτες των ξένων χωρών προσήλθαν στην αίθουσα του ξενοδοχείου στο οποίο διαμένουν οι ηγέτες που βρίσκονται στη Ρίγα της Λετονίας προκειμένου να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής. Μετά από ένα δεκάλεπτο τετ-α-τετ που προηγήθηκε της άφιξης του έλληνα πρωθυπουργού, η συνάντηση ξεκίνησε. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Από πλευράς του έλληνα πρωθυπουργού φέρεται πως ζητήθηκε χρονοδιάγραμμα για συμφωνία αλλά και έκτακτο Eurogroup ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ρίγα θα υπάρξει συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Γιούνκερ την Παρασκευή στις 2:30 το μεσημέρι. 

Μετά το τέλος της συνάντησης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην Ρίγα, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, έκανε λόγο για φιλικές συνομιλίες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος». 

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε επίσης ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, καθώς και να παραμείνουν σε στενή συνεργασία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος ενώ εστίασαν στα εναπομείναντα ανοικτά θέματα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση η οποία θα επιτευχθεί με μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Από την πλευρά τους, οι δύο ηγέτες, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με έναν τέτοιο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούληση τους να συνδράμουν, ακόμα και προσωπικά αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η διαπραγμάτευση.

Επιπλέον, στη συζήτηση αναφέρθηκαν και οι όροι της συμφωνίας για την επόμενη μέρα. Ενώ θετικό ήταν το κλίμα και σε σχέση με ένα ισχυρό επενδυτικό σχέδιο για την προώθηση της ανάπτυξης. 

Το αγκάθι που παραμένει, όπως επισήμαιναν οι κυβερνητικές πηγές, είναι ότι πρέπει να είναι σύμφωνοι και οι τρεις θεσμοί για να μπει τέλος σε αυτή τη διαπραγμάτευση και να καταλήξουμε σε μια συμφωνία.

Η εκτίμηση όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ενδεχομένως είμαστε πιο κοντά για συμφωνία μετά την αποψινή συνάντηση. Από εκεί βέβαια δεν παρέλειψαν να επισημάνουν πως η συζήτηση στις Βρυξέλλες συνεχίζεται.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 2:30 το μεσημέρι της Παρασκευής με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο θα συζητηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων.