Τι περιλαμβάνει η μυστική συμφωνία Τσίπρα – Λαγκάρντ

Το παιχνίδι των διαπραγματεύσεων παίρνει πλέον πάνω του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ξεκλειδώσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και να επιτευχθεί συμφωνία.

Στόχος, πλέον, είναι μια θετική "δήλωση προόδου" πριν από το Eurogroup της 11ης Μαΐου, ωστόσο η νέα απαίτηση του ΔΝΤ για περικοπή των κατώτατων συντάξεων, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Τσίπρα.

Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αποφάσισε να βγάλει μπροστά τον Πολ Τόμσεν, επαναφέροντας το "κούρεμα" του ελλνικού χρέους ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της στήριξης στην Αθήνα. Η παρέμβαση του σκληρού διευθυντή ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με την δημοσιοποίηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός με την Κριστίν Λαγκάρντ, "για θέματα που άπτονται της διαπραγμάτευσης".

Σύμφωνα με πληροφορίες του usay.gr, ο πρωθυπουργός ανέφερε στην κ. Λαγκάρντ ότι θα αφήσει για αργότερα την υλοποίηση των δεσμεύσεων για αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και θα διασφαλίσει, με τις μεταρρυθμίσεις, την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους που θέτει μετ' επιτάσεως το Ταμείο.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο για να ικανοποιηθεί ένας διττός στόχος: Αφενός η κυβέρνηση θα δείξει στο εσωτερικό ότι δεν ξέχασε την προεκλογική δέσμευση για απομείωση του χρέους και αφετέρου το ΔΝΤ θα εξασφαλίσει την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας και όχι μόνο...

Σύμφωνα με τις πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, ως αντάλλαγμα για τη "στήριξη" του Ταμείου, η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει πίσω στο αρχικό αίτημα για ενδιάμεση συμφωνία. Ωστόσο, ο νέος στόχος της "συνολικής συμφωνίας" φέρνει νωρίτερα στις συνομιλίες τα αγκάθια των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνταξιοδοτικού. Διόλου τυχαία χαρακτηρίζεται από διπλωματικές πηγές και η εμπλοκή που προκάλεσε το Ταμείο το βράδυ του Σαββάτου, στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group.

Ανώτερος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε ότι η Αθήνα χρειάζεται να κάνει πολλές κινήσεις που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα, χαρακτηρίζοντας "δύσκολα τα πράγματα" και κατεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών.

Η κυβέρνηση τρέχει αγώνα ταχύτητας για να εξασφαλίσει χρήματα που θα σώσουν την οικονομία από την ολοκληρωτική κατάρρευση, παραμερίζοντας για την ώρα τη ρητορική των κόκκινων γραμμών. Στην προσπάθεια αυτή, οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου κ.κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος θα μεταβούν την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη για να συναντήσουν τον Μάριο Ντράγκι. Στις αποσκευές τους θα έχουν το αίτημα για χαλάρωση των περιορισμών της ΕΚΤ, που οδηγεί σε ασφυξία την ελληνική οικονομία και την καθιστά "ευάλωτη" στον εκβιασμό των μέτρων.

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι των συζητήσεων στις Βρυξέλλες υπάρχουν σενάρια για χαλάρωση της λιτότητας με πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ το 2015 και παράλληλη μετακίνηση του στόχου για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο 2017.