Αθήνα σε δανειστές: Αναγνωρίστε την πρόοδο και πάμε σε συνολική συμφωνία

Εγκαταλείπεται το θέμα της ενδιάμεσης συμφωνίας και η κυβέρνηση κοιτά πλέον προς συνολική συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος της κυβέρνησης αλλά και των εταίρων είναι να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο του Brussels Group. Η συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα στο Μάιο.

Όπως διαπίστωσε η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης, που συνεδρίασε απόψε υπό τον  πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις στο Brussels Group έχουν γίνει «πολύ σημαντικά βήματα που φέρνουν πιο κοντά τη συμφωνία».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνεδρίασης της ομάδας, στο Μαξίμου, η διαδικασία προς τη συνολική συμφωνία θα «έχει και ενδιάμεσα βήματα». Όπως αναφέρεται ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα είναι, στο πλαίσιο του επόμενου γύρου του Brussels Group, να αναγνωριστεί η «σημαντική πρόοδος» που έχει κάνει μέχρι τώρα η Ελλάδα, κάτι που θα επικυρωθεί και σε επίπεδο Eurogroup.

Στόχος λοιπόν της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι η συνολική συμφωνία αλλά και μια… πρόσκληση προς την άλλη πλευρά (αυτή των εταίρων – δανειστών της Ελλάδας) να γεφυρώσει και αυτή ένα κομμάτι του δρόμου που χωρίζει τις δυο πλευρές αναγνωρίζοντας τα βήματα που έχει κάνει μέχρι τώρα η Αθήνα προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία.

Αν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο Brussels Group, αυτή θα μπορούσε να μεταφερθεί στο Eurogroup της 11ης Μαΐου όπου από εκεί πλέον μπορεί να υπάρξει απόφαση για αποδέσμευση χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα.  

Υπενθυμίζεται πάντως ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του περί ομαδικών απολύσεων αλλά και για το ασφαλιστικό, θέματα που από την κυβέρνηση θεωρούνται κόκκινες γραμμές