Η Γερμανία θυμάται τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (και τις επανορθώσεις)

Η Γερμανία δεν μπορεί απλά να τραβήξει μία διαχωριστική γραμμή με το ναζιστικό της παρελθόν και πρέπει να παραμείνει ευαισθητοποιημένη απέναντι στις καταστροφές που προκάλεσε σε άλλα κράτη, όπως η Ελλάδα, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εν όψει της επετείου των 70 ετών από το τέλος του Παγκοσμίου Πολέμου.

“Δε γίνεται να τραβήξουμε μία γραμμή κάτω από την Ιστορία”, τόνισε η Μέρκελ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, προσθέτοντας: “Το βλέπουμε αυτό στη συζήτηση με την Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς οι Γερμανοί έχουμε μία ξεχωριστή ευθύνη να είμαστε σε εγρήγορση, ευαισθητοποιημένοι και με επίγνωση του τι κάναμε κατά τη ναζιστική εποχή και της διαρκούς καταστροφής που προκαλέσαμε σε άλλες χώρες. Έχω τεράστια συμπόνια γι' αυτό”.

Παράλληλα, ο Γερμανός πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ, σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung, υποστηρίζει πως η Γερμανία θα πρέπει να εξετάσει το ελληνικό αίτημα για τις πολεμικές επανορθώσεις, που η κυβέρνηση της χώρας απορρίπτει κατηγορηματικά, ισχυριζόμενη ότι το θέμα έχει κλείσει νομικά.

“Αυτό είναι το σωστό για μία ιστορικά συνειδητοποιημένη χώρα όπως η δική μας, ώστε να εξετάσουμε τι πιθανότητες μπορεί να υπάρχουν για επανορθώσεις”, τονίζει ο Γκάουκ.

Ο Γερμανός πρόεδρος σημειώνει ακόμα πως οι Γερμανοί θα πρέπει να επανεξετάσουν και άλλες πτυχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που έχουν ξεχαστεί. “Έχουμε κάνει πραγματικά πολλά για να διευθετήσουμε το ναζιστικό μας παρελθόν. Αλλά υπάρχουν κάποια θύματα που δεν έχουν ληφθεί υπόψη καθόλου ή όχι επαρκώς, όπως οι Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου”, επεσήμανε.