Τσίπρας: Εάν δεν διεκδικείς δεν παίρνεις τίποτα

Στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και την γεωπολιτική σημασία της Ελλάδος αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

"Αν δεν διεκδικείς δεν παίρνεις τίποτε, αν διεκδικείς παίρνεις περισσότερα" επεσήμανε με νόημα το πρωί της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας.

"Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη γεωπολιτική δυναμική της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση στο Ευρωπαϊκό πεδίο" τόνισε.

Είπε ότι "Ελλάδα και Κύπρος είναι μια περιοχή από όπου περνούν οι ενεργειακοί δρόμοι και υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε".

Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού έγινε με αφορμή τη χθεσινή θετική στάση, όπως είπε ο κ Τσίπρας, του κοινοτικού επιτρόπου Eνέργειας σχετικά με τις ενεργειακές συμφωνίες της Ελλάδας που θα έχουν την έγκριση της ΕΕ.

Ακόμη ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι θετικό ότι αποχώρησε το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός από την Κυπριακή ΑΟΖ και αυτό όπως είπε θα βοηθήσει στην επανέναρξη του διάλογου.

Μετά από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο πρόεδρος Νίκο Αναστασιάδη, τόνισε ότι είναι απαρέγκλιτη ανάγκη να μην επαναληφθούν προκλητικές παρεμβάσεις από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ.

"Mετά την απόσυρση του Μπαρμπαρός και το τέλος της NAVTEX, καλύτερες συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό", είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Υπογράμμισε ότι: "Ελλάδα και Κύπρος είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια ευρήτερη περιοχή συγκρούσεων και αποσταθεροποίησης. Η διμερής συνεργασία μας αποτελεί στέρεη βάση και εγγύηση για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας".

Επίσης συμφωνήθηκε η σύγκλιση τριμερούς με την Αίγυπτο την αμέσως επόμενη περίοδο στη Λευκωσία.

Όπως είπε: "Αποτελεί έναυσμα και πρόσκληση και σε άλλες δυνάμεις να έρθουν να συμβάλουν στη συνεργασία επί τη βάση του διεθνούς δικαίου".

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ενημέρωσε για τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους και πρόσθεσε: "Οι εξελίξεις στην Ελλάδα επηρεάζουν την Κύπρου, Θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σε αγαστή συνεργασία".