Παυλόπουλος: Θα πάω στην Άγκυρα μόνο αν υπάρχουν βήματα προόδου

Μία επίσκεψη στην Άγκυρα δε θα είχε νόημα από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές διαφορές όσον αφορά στην υφαλοκρηπίδα, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την Κύπρο όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΝΕΡΙΤ αναφορικά με την πρόσκληση που του έχει απευθύνει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος υπήρξε αποκαλυπτικός: “Είπα και στον κ. Ερντογάν, και του το είπα ειλικρινά, ότι έχει νόημα μια επίσκεψη στην Άγκυρα όταν αυτή η επίσκεψη θα σηματοδοτήσει συγκεκριμένα αποτελέσματα προόδου σε δύο βασικά θέματα: Και στο Κυπριακό και στο ζήτημα της επίλυσης της καθ' ημάς μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία. Εάν δεν υπάρχουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αν οι δύο πλευρές δεν έχουν συνεργαστεί στενά ώστε να υπάρχουν βήματα προόδου, απτά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, τι νόημα θα έχει;”.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπέδειξε ότι οι απλές επισκέψεις δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως. Αντιθέτως, είπε, μπορεί να περιπλέξουν τα πράγματα και να παρερμηνευτούν. “Εάν λοιπόν δεν υπάρξουν βήματα προόδου και καλής θέλησης από την πλευρά της Τουρκίας και στα δύο αυτά θέματα που για μας είναι ενιαία, τέτοια επίσκεψη δεν μπορεί να υπάρξει, όχι γιατί δεν επιθυμούμε καλές σχέσεις με την Άγκυρα, τις επιθυμούμε και τις επιδιώκουμε, αλλά γιατί, το τονίζω, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει πρόοδος, και όταν λέμε πρόοδος εννοούμε εφαρμογή του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου. Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να απαιτούμε να αυτονόητα, αλλά αυτή είναι η διεθνής πραγματικότητα και σε αυτήν οφείλουμε να προσαρμοστούμε” τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε προς την Τουρκία και τον κ. Ερντογάν το εξής μήνυμα: “Ιδίως στον σημερινό κόσμο, το να πιστεύει κάποιος ότι η εξουσία, η ισχύς από μόνη της παρέχει δύναμη είναι μεγάλο λάθος, είναι μια ολέθρια ψευδαίσθηση. Αργά ή γρήγορα, με όλες τις δυσκολίες, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο θα επιβληθούν και θα εφαρμοστούν”.

Επομένως, ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, “ευκαιρία είναι λόγω των εκλογών στην Τουρκία, αυτή η δύναμη να χρησιμοποιηθεί με τρόπο εποικοδομητικό για να λύσουμε προβλήματα, όχι για να επιβάλουν κάποιοι τη θέλησή τους σε άλλους. Αυτό δεν πρόκειται να το δεχθούμε ποτέ”.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα αναλάβει πρωτοβουλία με διεθνείς ηγέτες για προώθηση θεμάτων που αφορούν την ελληνική οικονομία, εξέφρασε ετοιμότητα να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες που θα μπορέσουν να στηρίξουν την προβολή των δίκαιων αιτημάτων της Ελλάδας σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν στην έξοδο της οικονομίας της από αυτήν τη βαριά κρίση και, ιδίως, την αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης που περνάει η Ελλάδα. “Θα πάρω τις ορθές πρωτοβουλίες εντός του πλαισίου του Συντάγματος και σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση. Αλλά οι αρμοδιότητες του Προέδρου θα ασκηθούν μέχρι το ακραίο όριό τους για να μπορέσει ο προεδρικός θεσμός να είναι χρήσιμος και όχι απλώς να παραμένει με όρους πρωτοκόλλου”, δήλωσε ο Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος.