Γουόρεν Μπάφετ κατά Ελλάδας: Αν έχεις ένα σκύλο που ουρεί στο χαλί σου

Να μην επιβραβεύσει την "κακή" ελληνική συμπεριφορά ζητά από την ευρωζώνη ο διάσημος επενδυτής Warren Buffett - προκρίνοντας μια σκληρή στάση απέναντι στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, μιλώντας στο κανάλι CNBC.

“Όταν έχεις μία συμπεριφορά που θέλεις να ξεφορτωθείς, μάλλον δεν είναι η πιο έξυπνη ιδέα να την επιβραβεύεις. Αν έχεις έναν σκύλο που ουρεί στο χαλί σου, δε θες να αρχίσεις να του δίνεις σκυλομπισκότα”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο Buffett, δεν έφτασε να πει ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, δήλωσε όμως ότι "εξαρτάται από τους Ευρωπαίους εάν θέλουν να προσφέρουν εξωτερική βοήθεια, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες τους".

Κατά τον Μπάφετ, η περίπτωση της Ελλάδας ανέδειξε την αδυναμία της κεντρικής ιδέας της Ευρωζώνης. “Η ιδέα να συνδέσεις με ένα νόμισμα μία μεγάλη ομάδα χωρών που έχουν διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές, διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικές εργασιακές νομοθεσίες, ενέχει μία δομική αδυναμία”, επεσήμανε.

Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής εκτίμησε πως η δομή της Ευρωζώνης όπως είναι σήμερα δεν θα λειτουργήσει ποτέ σωστά, μπορεί όμως να λειτουργήσει σε μία τροποποιημένη μορφή. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπάρχει και σε πενήντα χρόνια από τώρα, αλλά σε τροποποιημένη μορφή.