Οι Τούρκοι προκαλούν: Δώστε το μισό Αιγαίο για ασκήσεις

Σε τροχιά έντασης βαίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά και την προκλητικότατη ενέργεια της Τουρκίας να εκδώσει ΝΟΤΑΜ, με την οποία δεσμεύει από την Τρίτη 2 Μαρτίου και για 10 μήνες μεγάλη περιοχή του Αιγαίου από τη Σκύρο έως και τη Λήμνο.

Ο λόγος; Για να τη χρησιμοποιήσει ως πεδίο βολής όπου και θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις.

Πρόκειται για μια προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, η οποία βάζει φωτιά στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών και ουσιαστικά "κόβει" το Αιγαίο στη μέση.

Μία ενέργεια η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η αντίδραση της ελληνικής πλευρά ήταν έντονη.

Έπειτα από συνεννόηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αποφασίστηκε να γίνουν διαβήματα προς τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ICAO, όπως επίσης και προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στα διαβήματα η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει ότι: Η Τουρκία δεσμεύει μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει NOTAM, η δέσμευση αφορά πρωτοφανές χρονικό διάστημα, το πεδίο βολής που ορίζεται δημιουργεί προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές.

Μάλιστα το ελληνικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για απειλή πολέμου, καθώς η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως  συμπεριλαμβάνει το έδαφος της Λήμνου.