Σαπέν προς Βαρουφάκη: Να τα βρούμε χωρίς την Τρόικα

Εκ των ουκ άνευ για την Ελλάδα και αναγκαίο για την Ευρώπη ένα νέο συμβόλαιο, συμφώνησαν εμφατικά Βαρουφάκης και Σαπέν - σε μια πραγματική συνάντηση εργασίας. Με οδηγό το αμετάκλητο ευρώ και τη ρήτρα ανάπτυξης, οι δύο άνδρες, διατράνωσαν την πεποίθησή τους ότι θα βρεθεί λύση - ενδεχομένως και χωρίς τρόικα, καθώς το συγκεκριμένο σχήμα δεν είναι καθόλου δημοφιλές στη χώρα όπως παραδέχτηκε ο κ. Σαπέν. 

Στις έξι , ώρα Ελλάδας, έφθασε στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών - γνωστό ως "Μπερσί", ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης και απηύθυνε ένα γρήγορο χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους.
Η συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν είχε διάρκεια περίπου μιάμισυ ώρα. 
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βαρουφάκης θα έχει και άτυπη συνάντηση και με Γάλλο υπουργό οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, χωρίς να προβλέπεται κάποια σχετική ενημέρωση.
Επωφελούμενος από τη διαμονή του στο Παρίσι ο κ. Βαρουφάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει εκτενώς και με τον επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Lazard, Ματιέ Πιγκάς, τον οποίο έχει επιλέξει , ως σύμβουλό για το θέμα του χρέους. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί βρίσκεται και αυτός στο Παρίσι, και δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τον κ. Βαρουφάκη , αργότερα το βράδυ ,στα γραφεία της Κομισιόν στη γαλλική πρωτεύουσα.

 

Οι δηλώσεις των δύο υπουργών

Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με το Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν έγινε σε μια εξαιρετικά φιλική ατμόσφαιρα, το απόγευμα, στο Παρίσι. Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι αυτό που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση είναι «ένα νέο συμβόλαιο», που ο ίδιος θα ήθελε να το ονομάσει «κοινωνικό συμβόλαιο».
Στα ερωτήματα των δημοσιογράφων επανέλαβε ότι δεν είναι προτεραιότα η άμεση εξασφάλιση της επόμενης δόσης, και παραλλήλισε την Ελλάδα με τοξικομανή που για πέντε χρόνια περίμενε τη δόση του.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε, η ελληνική κυβέρνηση ζητά ένα χρόνο «ανάσας» έως το τέλος Φεβρουαρίου για να καταλήξει στις προτάσεις της αναλυτικά για τις μεταρρυθμίσεις, την ανθρώπινη κρίση και το χρέος.
Στη συνέχεια και για ένα εξάμηνο σκοπεύει να έλθει σε επαφές και συζητήσεις με τους θεσμούς και τους εταίρους για τη δημιουργία ενός νέου «κοινωνικού συμβολαίου».Ο Γιάννης Βαρουφάκης σημείωσε ακόμη ότι στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί εως τα τέλη Μαΐου με δεδομένο ότι αμέσως μετά υπάρχουν υποχρεώσεις με τα ομόλογα της ΕΚΤ .

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε την ικανοποίησή του για την ουσιαστική, σχεδόν δίωρη συνάντηση εργασίας που είχε με τον κ. Βαρουφάκη και επανειλλημένα διαβεβαίωσε για τη θέληση της Γαλλίας να «συνοδεύσει» τη νέα ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές της.
Συζήτησαν εφ' όλης της ύλης και σύμφωνα με τον κ. Σαπέν οι κοινές τους πεποιθήσεις βασίζονται σε 4 βασικά στοιχεία : Κατ'αρχάς η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη, ιδιαίτερα για την Ελλάδα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ, να έλθει μέσα από τις επενδύσεις, και τέλος ένα αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.
Για τη φορολογική μεταρρύθμιση ο Μισέλ Σαπέν ανακοίνωσε ότι πρότεινε την ενίσχυση της συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση και θέτει στη διάθεσή της τις υπηρεσίες των εμπειρογνωμόνων που διαθέτει.