Μπλοκάρει νέες κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Ρωσία η Ελλάδα

Την υιοθέτηση νέων κυρώσεων προς τη Ρωσία μπλόκαρε η Ελλάδα στο έκτακτο συμβούλιο μονίμων αντιπροσώπων στην Ε.Ε. σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.

Στην βελγική πρωτεύουσα διοργανώνεται σήμερα σύνοδος των 28 υπουργών Εξωτερικών κρατών της Ένωσης για νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς φέρεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να προέβαλε διαφωνίες σε βασικά σημεία του ψηφίσματος.

Παραλαμβάνοντας τα ηνία του Υπουργείου Εξωτερικών από τον απερχόμενο Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Κοτζιάς είχε δηλώσει:

«Αυτό το καταστήσαμε σαφές εξαρχής, δεν θα γίνει αποδεκτό». «Όποιος νομίζει ότι στο όνομα του χρέους η Ελλάδα θα παραιτηθεί από την κυριαρχία της και από την ενεργητική δραστήρια συμβολή της στην ευρωπαϊκή πολιτική, κάνει λάθος. Θέλουμε να είμαστε Έλληνες, πατριώτες, θέλουμε να είμαστε ευρωπαϊστές, θέλουμε πάνω απ' όλα ένα Υπουργείο που θα τολμά να σκέφτεται διαφορετικά, που θα γυρίσει σελίδα και θα υπηρετήσει τις γενικότερες αγωνίες και προοπτικές του λαού μας».

«Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη όταν εμποτίζει με την ελληνική εξωτερική πολιτική, τις σκέψεις της και τα συμφέροντά της, τους διεθνείς οργανισμούς, τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις, την ίδια την ΕΕ» είπε ο νέος υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών να δράσουν με οδηγό την ελεύθερη σκέψη, και τόνισε ότι χρειάζονται προτάσεις και κριτική σκέψη, ενώ υπογράμμισε ότι στόχος μας είναι «να ματώσουμε εμείς για μια Ελλάδα που θα πάψει να ματώνει».

Απευθυνόμενος σε φίλους και συνεργάτες που ξανασυνάντησε στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς τόνισε: «Χαίρομαι γιατί ξαναγυρίζω στο σπίτι μου». Επίσης, ευχαρίστησε και τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «η πολιτική δεν είναι μόνο σχεδιαγράμματα, είναι και συναισθήματα».